Mainos
Mainos

Puoluejohtajat: Kuntarakenne kaipaa remonttia

Puoluejohtajat painottavat kuntaremontissa itsehallinnon tärkeyttä. Tärkeänä pidetään myös rahoituskysymystä.

Puoluejohtajat ottivat Kuntaliiton tilaisuudessa tänään vahvasti kantaa sen puolesta, että Suomen kuntarakenteessa on vihdoinkin tehtävä iso remontti. Kuntauudistuksen tarkoituksena on tasoittaa tietä uusien sukupolvien sekä ikäihmisten hyvinvointipalveluille kymmenen ja jopa viidentoista vuoden päähän tästä.

- Tämän uudistuksen on turvattava kohtuullisella äyrinhinnalla palvelut kaikkialla Suomessa. Viesti on se, ettei asioita katsota vain kasvukeskusten näkökulmasta, vaan myös syrjäseudut on hoidettava yhteisvastuullisesti. Mallit ovat avoimia. Myös hallitus tule lähettämään mallit kenttäkäsittelyyn ilman, että hallitus linnoittautuu minkään esitetyn mallin taakse, linjaa pääministeri Matti Vanhanen.

Hallituksen kunta- ja palvelurakenneuudistuksen valmistelussa on tähän mennessä ollut esillä kolmenlaista mallia.Yksi on eri palvelujen tuottamista varten olevat ylikunnalliset palvelupiirit.

Toinen on perinteinen kuntaliitosmalli, jossa tähtäimessä on viidenkymmenentuhannen jopa parinsadantuhannen asukkaan kuntia.

Uusin esitys on aluekuntamalli eli suunnilleen nykyisten maakuntien kokoisia alueita, joilla olisi verotusoikeus. Tässä mallissa nykyiset kunnat jatkaisivat elämäänsä jossakin muodossa.

Puoluejohtajat eivät tässä vaiheessa liputtaneet minkään yksittäisen mallin puolesta erityisesti. Kaikki painottivat kuitenkin kunnallisen itsehallinnon tärkeyttä. Ja tärkeätä on tietysti, mistä tulee palveluihin tarvittava raha.

- Rahoituskeskustelu pitäisi liittää tämän uudistuksen yhteyteen, jos haluamme, että syntyy todella itsehallintoon kykeneviä, vahvoja, elinvoimaisia kuntia, toivoo SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma.

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen malleja esitellään ensi kuusta alkaen ensiksi Turussa ja Porissa ja sitten muuallakin. Tarvittavat lakimuutokset tulevat eduskuntakäsittelyyn vielä tämän vaalikauden aikana.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.09.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme