Mainos

Puoluejohtajat: Sosiaaliturva täysremonttiin

Suomalaisten sosiaaliturva jakoi mielipiteitä MTV:n puheenjohtajatentissä illalla. Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat olivat yhtä mieltä siitä, että sosiaaliturvaremonttia tarvitaan. Keinoista oltiin kuitenkin eri mieltä.

Sosiaaliturvajärjestelmän uudistus sai kannatusta puoluejohtajilta MTV:n eilisessä vaalikeskustelussa. Vihreät jäivät kuitenkin yksin puolustamaan ehdotustaan kansalaispalkan käyttöönotosta.

Vihreät on ehdottanut, että kaikille suomalaisille jaettaisiin perustulona 440 euroa kuussa, jonka päälle tulisivat mahdolliset muut tulot.

- Olemme lähteneet siitä, että se voidaan toteuttaa kustannusneutraalisti. Toisin sanoen keskituloisilta ja hyvätuloisilta perustulo verotetaan käytännössä pois, vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg kuvaili uudistusta.

Cronberg pitää perustuloa työhön kannustavana.

- Lähtisin siitä, että meidän täytyy luoda järjestelmä, joka innostaa työntekoon. Nykyinen järjestelmä ei innosta työntekoon, Cronberg sanoi.

Vihreiden tarjoilemaa perustulomallia kritisoitiin passivoivaksi ja kalliiksi. Sen sijaan perusturvajärjestelmän uudistaminen ja erityisesti tukiloukkujen vähentäminen sai puheenjohtajilta lähes yksimielisen kannatuksen.

Pääministeri Matti Vanhanen haluaa tehdä tukijärjestelmästä perusteellisen selvityksen ennen muutoksia.

- En kannata järjestelmää, että kaikille tulee automaattisesti, pelkään se passivoivaa vaikutusta. Perusturvan pitää olla tarpeen mukaan. Järjestelmä täytyy nyt perata, ja Kansaneläkelaitos on arvioinut, että siihen tarvitaan noin neljän vuoden valmistelu.

Nykyinen järjestelmä teilattiin

Kokoomuksen Jyrki Katainen korosti työn merkitystä.

- Olen Tarja Cronbergin kanssa samaa mieltä siitä, että nykyinen järjestelmä luo mustia aukkoja.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma piti myös työn merkitystä tärkeänä.

- Tottakai muutoksia tarvitaan. On haettava pehmennyksiä esimerkiksi silloin, kun siirrytään pitkäaikaistyöttömyydestä työelämään.

Vasemmistoliiton Martti Korhonen ja perussuomalaisten Timo Soini peräänkuuluttivat muutosta, mutta eivät kannattaneet perustulomallia. Korhonen pitäisi tukiperusteet melko ennallaan.

- Me lähdemme perusturvamallista, joka on syyperusteinen eli työ on se, jonka kautta toimeentulo ensisijaisesti järjestetään. Mutta jos työtä ei ole, niin silloin yhteiskunnan on tultava vastaan.

Perussuomalaisten Timo Soinilla ei ollut mallia ratkaista sosiaalitukijärjestelmää, mutta nykyinenkään systeemi ei saanut häneltä ymmärrystä.

- Nykyjärjestelmä rampauttaa ja turhauttaa ihmisiä. Esimerkiksi nyt opiskelijan tienatessa, on häneltä peritty opintotukea 15 prosentin korolla, mikä on aivan käsittämätöntä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot