Mainos
Mainos

Puoluesihteerit: Kaikki muut paitsi persut hävisivät

Suurimpien puolueiden puoluesihteerien mukaan perussuomalaisia ei voi sulkea pois hallitusneuvotteluista.

– Ei näissä vaaleissa ollut kuin yksi voittaja, perussuomalaiset. Me kaikki muut olemme häviäjiä, tosin kollegoita täytyy onnitella siitä, että he hävisivät meitä vähemmän, sanoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

Laanisen mukaan suomalaisessa politiikassa on näissä vaaleissa tapahtunut suuri muutos. Samoilla linjoilla on SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner. Hänen mukaansa perussuomalaisten saavutus on kova.

– He saivat edustajia jokaisesta vaalipiiristä. On ollut kansallinen tilaus jollekin uudelle, ja perussuomalaiset ovat onnistuneet puhuttelemaan kansaa uskottavalla tavalla. Suuri teema on ollut muutos, joka kanavoitui perussuomalaisiin.

SDP:n Jungnerin mukaan tulevan hallituksen suhteen pallo on nyt kokoomuksen puheenjohtajalla Jyrki Kataisella.

– On Kataisen tehtävä ryhtyä rakentamaan seuraavaa hallitusta. On selvää, että perussuomalaisten 34 uuden paikan voitto on viesti siitä, että heidän paikkansa on hallituksessa. Tällä tuloksella myös SDP lähtee hallituspaikkaa tavoittelemaan. Demarit odottelevat nyt Kataisen puhelinsoittoa, Jungner sanoo aamun Huomenta Suomessa.

Yksi puolue ei sanele poliittista linjaa

Kokoomuksen puoluesihteerin Taru Tujunen uskoo, että kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on vahvoilla Suomen seuraavaksi pääministeriksi.

– Eduskuntapuolueet ovat sopineet, että suurimman puolueen puheenjohtaja aloittaa hallitustunnustelut, ja kyllä se on aina siihen johtanut, että tunnustelijasta on tullut pääministeri. En näe mitään syytä, miksi tällä kertaa ei kävisi näin.

Vaalivoittajan, perussuomalaisten Timo Soinin mukaan Eurooppa-politiikkaan pitää tulla muutos. Kokoomuksen Taru Tujunen muistuttaa, että perussuomalaiset eivät voi sanella yksin Suomen linjaa - kuten ei mikään muukaan puolue.

– Kaikki hallituksessa mukana olevat puolueet, ovat ne mitä tahansa, tekevät hallitusohjelman yhdessä. Siinä sovitaan yhdessä ne linjaukset, joita seuraavan neljän vuoden aikana tullaan tekemään. Se on kompromissien tulos. On kuitenkin selvää, että hallituksessa joko ollaan tai ei olla. Perussuomalaisten vaalitulos on sellainen, että heidän kuuluu olla hallituksessa mukana. Heidän kädenjälkensä myös varmasti näkyy hallituksessa.

Tsunami jyräsi keskustan

SDP:n Jutta Urpilainen vakuutti jo eilen, että puolue tulee pitämään kiinni asettamistaan kynnyskysymyksistä. Puoluesihteeri Jungner painottaa samaa.

– Tasaverokehitykselle on saatava stoppi, ja tämä on yksi tärkeimmistä vaaliteemoista. Jos kokoomuksesta tulee yhteydenotto, asioista ryhdytään keskustelemaan. Julkinen uhittelu ei kuulu tähän vaiheeseen ollenkaan, Jungner sanoo.

Keskustan puoluesihteerin Timo Laaninen kutsuu vaaleja tsunamiksi, jonka alle keskusta jäi. Valtaosa hallituspuolueiden menettämistä paikoista lähti keskustalta.

– Äänestäjien viesti oli hyvin selvä - meidän paikkamme on nyt oppositiossa. Syitä tulokseen täytyy rauhassa analysoida, mutta minä parantumattomana optimistina etsin tästäkin tuloksesta sen positiivisen puolen. Meidän nuorista ehdokkaista osa pärjäsi varsin hyvin. Siinä on valmis pohja seuraaviin vaaleihin ja uskon, että keskusta-politiikalle on jatkossakin tilaa.

– Meidän osaltamme tulos alitti selvästi kaikki mielipidemittauksetkin. On analysoitava, mikä meni pieleen vaalitaiston viime metreillä, mutta muuten kyse on pitkän ajan asioista. Me panostamme nyt koko toiminnan uudelleenarviointiin, Laaninen sanoo.

Katso puoluesihteerien haastattelu: (Huomenta Suomi 18.4.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme