Mainos
Mainos

Puolukkasadosta keskinkertaista parempi

Puolukasta saadaan tänä vuonna keskinkertaista parempi sato. Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) mukaan puolukan pääsato kypsyy ensi ja seuraavan viikon aikana. Puolukka on jo kypsää valoisimmissa kangasmetsissä Etelä- ja Keski-Suomessa.

Puolukoiden arvioidaan kypsyvän ensi viikon aikana Oulun läänissä. Sieniä on löytynyt tänä vuonna ennätysmäisesti. Samanlaisia sienivuosia on Metlan mukaan vain kerran 20 vuodessa. Edellinen huippuvuosi oli 1981, jolloin alku- ja keskikesä oli kuluneen kesän kaltainen eli vettä satoi päivittäin. Mustikkasadosta tuli valtakunnallisesti keskinkertainen, mutta Itä-Suomessa mustikkaa saatiin paikoin runsaasti. Suomuurainsadot olivat tänä vuonna runsaita tai erittäin runsaita Lapin läänissä.

Suppilovahveroita ja mustatorvisieniä

Monien sienten, kuten tattien ja haperoitten satokausi alkaa hiipua. Rouskuja löytyy vielä, samoin kuin kanttarelleja. Kanttarellien parhaita esiintymispaikkoja ovat koivumetsät. Suppilovahverokausi on nyt parhaimmillaan. Suppilovahveroita ja mustatorvisieniä löytyy normaalivuonna syys-lokakuussa aina pakkasten tuloon asti. Mustatorvisieniä neuvotaan etsimään paksusammalkuusikoista. Niitä löytyy myös koivusekametsistä. Mustatorvisienet on parasta kuivata ja käyttää myöhemmin keittoihin.

Syyskuussa kangasmetsistä löytyy myös rouskuja, joita voi kerätä salaatti- ja suolasieniksi. Elokuussa mustikka- ja puolukkatyypin metsistä löytyi vahakkaita ja valmuskoita, jotka ilmestyvät metsiin yleensä syys- ja lokakuussa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme