Mainos
Mainos

Puolustushallinto ulkoistaa toimintojaan

Puolustushallinnolla on menossa kumppanuuksien kokeiluvaihe, jossa testataan muun muassa se, osaako armeija ostaa palveluita.

Puolustushallinto käyttää erilaisiin sotaväen tukitoimintoihin rahaa vuosittain noin 600 miljoonaa euroa. Huomattava osa tästä ohjautuu lähivuosina palveluostoina yksityiselle sektorille teollisuuteen ja pienemmille pajoille.

Puolustushallinnolla on huollettavanaan yli 16 000 kevyempää ja raskaampaa ajoneuvoa. Huollot ja kaluston kunnossapito on suurin toimiala, jota ollaan ulkoistamassa kumppaneille yksityissektorilla. Meneillään on seitsemän kumppanuuden koehanketta.

Hyvien kokemusten lisäksi on saatu myös muunlaista oppia, kertoo puolustusministeriön ylijohtaja Marco Krogars.

- Jos puhutaan kielteisistä kokemuksista, niin useinhan siinä ei ole kysymys palvelun tuottajasta, vaan ehkä enemmänkin siitä, ettei ole osattu tehdä sopimuksia sillä tarkkuudella kuin olisi pitänyt. Jos me emme tässä sopimuksentekovaiheessa ole hyviä, niin me tietysti kärsimme siitä, Krogars muotoilee.

Osto-osaamisen tuorein testi on ruokahuolto Haminassa ja Kotkassa. Toinen osapuoli, Amica ravintolat Oy, on karaistunut bisneksessä ja uskoo tekevänsä tulosta myös armeijan muonalla.

- Tässä astuu sitten kuvaan se, että me olemme iso tämän alan yritys. Me pystymme hyödyntämään tässä omia ostokanaviamme tuotannon tehokkuutta, joka meillä on paljolti tuolla taustavoimissa, sanoo aluepäällikkö Riitta Suomalainen.

Armeijalta siirtynyt henkilöstö saa ainakin tässä koevaiheessa pitää entiset etunsa. Ylijohtaja Krogarsin mukaan ministeriö valmistelee kiireesti pelisääntöjä uusia liikkeenluovutuksia varten.

- Meillä on tällä hetkellä tekeillä henkilöstön asemaa koskeva päätös koskien kaikkia näitä kumppanuushankkeita, joita tullaan soveltamaan kaikkien osalta samalla tapaa. Näin siksi, ettei synny mitään vääristymiä riippumatta siitä, mistä toimialasta kulloinkin puhutaan. Ja tämä tulee varmaankin hyvin nopeasti tehtäväksi tässä maaliskuun kuluessa.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 21.02.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme