Mainos
Mainos

Puolustusministeriö mielii pariakymmentä helikopteria

Puolustusministeriön mielestä maavoimat tarvitsee 24 uutta kuljetushelikopteria. Taisteluhelikopterien täsmälliseksi tarpeeksi ministeriö määrittää 12 kopteria. Puolustusministeriö on antanut hanketta koskevia lisäselvityksiä eduskunnan valtiovarainvaliokunnan turvallisuus- ja puolustusjaostolle.

Poliittisia intohimoja nostattava maavoimien kopterihanke ajoittuu vuosille 1998 - 2006.

Uusia kuljetushelikoptereita tarvitaan vähintään 15, korkeintaan 36. Hankittavien laitteiden koosta ja kuljetuskapasiteetista riippuen. Nämä luvut käyvät ilmi puolustusministeriön valtiovarainvaliokunnan turvallisuus- ja puolustusjaostolle antamasta selvityksestä.

MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan puolustusministeriön havittelemien kuljetushelikopterien tarkka luku on 24.

Kuljetushelikoptereilla siirrettävien joukkojen suojaamiseen tarvittavien taisteluhelikopterien määrän Puolustusministeriö määrittää taisteluhelikopterien yhdeksästä viiteentoista. Ministeriön arvioima täsmällinen taisteluhelikopteritarve on tiettävästi 12.

Hankintoihin uponnee noin 3,9 miljardia markkaa eli puolet kaikista maavoimien valmiusyhtymien varustamiseen esitetyistä rahoista. Hankintaprosessin loppuvaiheessa tarvittaneen vielä noin 1,5 miljardia markkaa eräiden ase-, tukeutumis- ja koulutusjärjestelmien hankkimiseen. Loppulasku ylittää hulppeasti viisi miljardia. Lisäksi kopterien käyttö nielee vuosittain 150 - 200 miljoonaa markkaa.

Puolustusministeriö katsoo, että kopterihankinnat aiheuttavat 300 - 400 hengen henkilöstötarpeen vuoteen 2005 mennessä.

Hanke on niin massiivinen, että sille on helppo ennustaa monia poliittisia vaikeuksia, mutta kauppoihin liittyvät selvitykset ovat nyt kännistymässä. Esimerkiksi valtiovarainvaliokunnan turvallisuus- ja puolustusjaosto lähtee parin viikon kuluttua tutustumaan taisteluhelikoptereita jo jonkin aikaa käyttäneesen Hollantiin sekä kahteen helikopterien valmistajamaahan, Ranskaan ja Englantiin.
(MTV3/Matti Simula)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme