Mainos
Mainos

Puolustusministeriö verkkorikollisuudesta: Pitää osata hyökätä, jotta osaa puolustautua

Kansallista kyber-strategiaa valmisteleva työryhmä julkistaa piakkoin esitykset siitä, miten Suomi voi varautua verkkohyökkäyksiä vastaan.

Puolustusministeriön vanhempi osastoesiupseeri Aapo Cederberg toteaa, että Suomella on jo valmiiksi melko hyvät valmiudet luoda toimiva strategia kyber-puolustukseen. Hän korostaa, että Suomessa on paljon osaamista tietoturva-alueella.

- Suomessahan on maailman kärkiosaajia tällä alalla, sanoo MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Cederberg.

Cederberg vihjaa, että puolustauminen ei aina välttämättä riitä Suomelle.

- Pitää osata hyökätä, jotta osaa puolustautua. Silloin on kyllä tietenkin katsottava asiaa myös lainsäädännön kannalta, Cederberg toteaa.

Kyberhyökkäyksillä ja erilaisilla superviruksilla voidaan lamaannuttaa tehokkaasti yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja.

- Meillä on tällaisia niin kutsuttuja verenkiertotekijöitä yhteiskunnassa, kuten sähkö- ja tietoverkot. Niihin hyökkäämällä voidaan saada aikaan suurtakin tuhoa.

Viimeisin julkisuuteen tullut esimerkki on Iranin ydinvoimaloihin levinnyt Stuxnet-nimellä tunnettu virus. Monet asiantuntijat ovat todenneet Stuxnetin olevan niin monimutkainen, että sen kehittämiseen on tarvittu valtion voimavaroja.

- Meidän käsityksemme mukaan se viivästytti Iranin ydinohjelmaa vuosilla. Stuxnet on oiva esimerkki siitä, miten arvaamattomia tällaisten matojen vaikutukset voivat olla, sanoo Cederberg.

Katso puolustusministeriön vanhemman osastoesiupseerin Aapo Cederbergin haastattelu: (Huomenta Suomi 27.4.2011)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot