Mainos
Mainos

Puolustusvoimat havittelee uutta tutkajärjestelmää: Hintalappu kymmeniä miljoonia

Puolustusministeriö tekee keväällä lopullisen päätöksen siitä, hankitaanko Suomeen uusi vastatykistötutkajärjestelmä. Hankkeen valmistelu on käynnissä.

Tykistön tarkastaja eversti Pasi Pasivirta Maavoimien esikunnasta kertoo, että vastatykistötutka on tutka, jolla mitataan taivaalla lentäviä tykistön ammuksia kuten raketinheittimien raketteja ja kranaatinheittimien kranaatteja. Tutkan avulla pystytään paikantamaan uhkaavia kohteita ja kohdentaa tarvittaessa vastatoimenpiteitä niitä vastaan.

– Voidaan määrittää se, mistä niitä on ammuttu ja mihin ne ovat menossa, ja tämä tietysti antaa meille mahdollisuuden sitten joko käyttää omaa tulta ampuvaa yksikköä kohtaan tai varoittaa omia joukkoa siitä, että heitä ammutaan elikä pystytään suojautumaan paremmin, Pasivirta kertoo.

Vastatykistötutkajärjestelmä olisi Puolustusvoimille täysin uusi järjestelmä, joka täydentäisi kykyä maalinosoitukseen.

Pasivirran mukaan hankkeen hintalappu riippuu siitä, kuinka laaja järjestelmä hankitaan.

– Laajamittainen järjestelmä maksaa kymmeniä miljoonia euroja.

Pasivirta odottaa lopullista päätöstä hankinnasta ministeriöltä keväällä sen jälkeen, kun valmisteilla oleva hankesuunnitelma on esitelty. Hän arvioi, että järjestelmä olisi Puolustusvoimien käytössä 2020-luvun alussa.

Pasivirran mukaan hanke on osa Puolustusvoimien kokonaiskehittämistä.

– Se kuuluu pitkän aikavälin kehittämisohjelmaan, hän selventää.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme