Mainos
Mainos

Puolustusvoimia vaivaa lääkäripula

Kaikkien joukko-osastojen vakituisista lääkärinviroista on täyttämättä yli kolmannes.

Puolustusvoimia vaivaa paha lääkäripula. Joukko-osastoissa eri puolilla Suomea on yhteensä 44 lääkärinvirkaa, joista täyttämättä on 16. Luku vastaa 36 prosenttia viroista. Lääkäreiden rekrytoinnin ongelmat heijastuvat myös rauhanturvatehtäviin, joihin on vaikea löytää pitkäaikaisia lähtijöitä.

Lääkäreitä ei saada houkuteltua, koska lääkäreiden palkkaus Puolustusvoimissa on alan keskiarvoa heikompi. Erityisen vaikea tilanne on Pohjois-Suomessa, jossa ei ole edes sijaistyövoimaa tarjolla.

- Pohjois-Suomessa, muun muassa Sodankylässä, tilanne on erittäin vaikea, koska myöskään ostopalveluita ei ole saatavissa, kuvaa ylilääkäri Pentti Kuronen Puolustusvoimista.

Nyt Puolustusvoimissa pelätään lääkäripulan vaikuttavan pian myös potilas- ja palveluturvallisuuteen.

- Olemme saaneet hoidettua tähän asti nämä asiat erilaisilla keinoilla. On kutsuttu tarvittaessa reserviläisiä ja käytetty varusmieslääkäreitä sekä lyhytaikaisia sijaisia. Suoranaista vaaraa [potilaille] ehkä ei ole tähän asti ollut, mutta vaikeuksia kyllä aivan riittävästi.

Myös varusmieslääkäreiden koulutus kärsii, kun heidän työaikansa kuluu pelkästään vastaanotoilla.

- Tässä suhteessa tulemme terävöittämään huomattavasti tulevaisuudessa tilannetta, eikä varusmieslääkäreitä enää käytetä virkalääkäreiden sijaisina, vakuuttaa Kuronen.

Jatkossa Puolustusvoimat aikookin turvautua aiempaa enemmän ostopalveluihin. Helsinkiläisen keskussotilassairaala Tilkan lakkautus vuoden vaihteessa vie koko erikoissairaanhoidon siviilien käsiin. Myös työterveyshuollon palveluita ja osa varusmiesten perusterveydenhuollosta ostetaan ulkopuolelta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 30.01.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme