Mainos

"Puolustusvoimien lakkautuksilla karsitaan byrokratiaa"

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilaspedagogiikan professori Juha Mäkinen luonnehtii puolustusvoimien tänään esittelemiä lakkautusaikeita byrokraattisuuden vastaliikkeeksi.

– Jokaisessa organisaatiossa on enemmän tai vähemmän byrokraattisuuden piirteitä ja voi olla, että valtionhallinnossa niitä on hieman yli keskimäärän. Hallintoa tässä nyt erityisesti rationalisoidaan ja kevennetään. Sinänsä kyse on ihan normaalista hallinnon kehittämisestä.

Mäkinen nostaa kehittämiskohteiksi esimerkiksi tietotekniikan tehokkaamman hyödyntämisen.

– Tarpeetonta paperin pyörittelyä ja informaation siirtelyä pyritään vähentämään.

Puolustusvoimat ilmoitti tänään, että se aikoo lakkauttaa kuusi varuskuntaa tai joukkoyksikköä.

Ensi vuoden loppuun mennessä aiotaan lakkauttaa Pohjois-Karjalan prikaatti Kontiolahdella, Kotkan rannikkopataljoona ja Ilmavoimien teknillinen koulu Jämsässä. Vuoden 2014 loppuun mennessä lakkautettavien listalla ovat Pioneerirykmentti Keuruulla, Hämeen rykmentti Lahdessa ja Lentosotakoulu Kauhavalla.

Varusmieskoulutusta keskitetään - painotus peruskoulutukseen

Puolustusvoimien budjettiin on tiedossa leikkauksia lähivuosina. Nyt Puolustusvoimien strategiana näyttäisi olevan voimavarojen keskittäminen keskeisimpiin varusmieskoulutuksen osa-alueisiin. Ne halutaan säilyttää mahdollisimman elinvoimaisina.

ProfessoriMäkinen ei näe, että jatkossa jouduttaisiin karsimaan erikoiskoulutuksesta.

– Sen sijaan selvä linja on se, että jatkokehitettäviin perusyksiköihin kaikissa kolmessa puolustushaarassa (maavoimat, laivasto, ilmavoimat) keskitetään henkilökuntaa niin, että asevelvollisilla olisi mahdollisimman paljon kouluttajia. Kyse on perusyksiköiden toimintaedellytysten turvaamisesta ja kehittämisestä. Asevelvolliset koulutetaan perusyksiköissä, ei niinkään hallinnollisissa esikunnissa. Kun se koulutus ja kasvatus tapahtuu perusyksiköissä, siellä täytyy olla riittävästi henkilökuntaa asevelvollisten kanssa kaikissa tilanteissa.

Puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen perusteli tänään lakkautuksia ikäluokkien pienenemisellä. Hänen mukaansa myös Puolustusvoimien nykyisenlainen kustannusrakenne olisi tulevina vuosina kestämätön.

Katso Vesa Kallionpään juttu (Seitsemän uutiset 8.2.2012)

Lue lisää: Valtioneuvoston linnassa tänään esitelty Puolustusvoimauudistuksen ratkaisumalli

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot