Mainos
Mainos

Puolustusvoimien signaalitiedustelua ei valvota ulkopuolelta

Puolustusvoimien harjoittamaa elektronista tiedustelua ei valvo mikään puolustusalan ulkopuolinen taho. Puolustusvoimissa sähköisen liikenteen tiedustelua eli signaalitiedustelua tekee Viestikoelaitos, jonka toiminta on määritelty salaiseksi.

Pääesikunnasta korostetaan, että Viestikoelaitos seuraa ainoastaan ulkomaalaisia sotilaskohteita, ei esimerkiksi Suomen kansalaisia. Samaa painottaa puolustusministeri Carl Haglund (r.).

– Puolustusvoimat ei kuuntele Suomen kansalaisten puhelinliikennettä tai tutki kansalaisten sähköposteja, sanoo Haglund.

Turun yliopiston hallinto-oikeuden professori Heikki Kulla uudistaisi armeijan tiedustelutoimintaa koskevia sääntöjä. Hän asettaisi tiedustelutoiminnalle myös ulkopuolisen valvojan.

– Olisi aihetta tarkempaan sääntelyyn ja uusia sääntelyä Puolustusvoimien tiedonhankinnan osalta, hän sanoo.

Signaalitiedustelu on noussut viime aikoina esille amerikkalaisen Edward Snowdenin paljastettua medialle tietoja brittien ja amerikkalaisten verkkotiedusteluohjelmista.

Brittilehti Guardianin Snowdenilta saamien tietojen mukaan maan signaalitiedustelupalvelu GCHQ seuraa järjestelmällisesti tietoliikennettä kaapeleissa, jotka kulkevat Britannian maaperän kautta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme