Mainos
Mainos

Puolustusvoimiin määräaikaisia upseerinvirkoja

Puolustusvoimissa siirrytään ensi syksynä upseeriston yhtenäiseen koulutukseen.

Suomalainen sotilas

Opistotasoinen koulutus poistuu puolustusvoimista ensi syksynä ja se liitetään Maanpuolustuskorkeakoulun opetukseen. Maanpuolustuskorkeakoulussa voi jatkossa suorittaa sekä alemman että ylemmän upseerintutkinnon. Suunnitellut 5-10 vuoden upseerien määräaikaiset virat hiertävät sekä päällystö että upseeriliittoa.

-Meitä hiertävät määräaikaiset palvelusuhteet, jotka nyt ovat tulossa. Kysymyksessä on iso muutos, koska tähän asti sotilaat ovat tulleet elämänuralle ja nyt tullaan pätkätöihin. Se on henkisesti iso muutos. Kuinka paljon näitä pätkätyöläisiä tarvitaan? Sanotaan, että noin 10 vuoden kuluttua heitä tulee olemaan 3000-4000 sotilaan välillä, sanoo päällystöliiton puheenjohtaja Harri Siren.

Vastustuksesta huolimatta uudet suunnitelmat otetaan todennäköisesti käyttöön ensi syksynä. Jatkossa upseerin perusopinnot kestävät vuoden. Sen suorittaneista tulee vänrikkejä. Kolmen vuoden korkeakouluopintojen jälkeen saa luutnantin arvon ja neljän vuoden jälkeen on yliluutnantti.

Perusopintojen jälkeen sekä vänrikit että alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet luutnantit palvelevat ensin 5-10 vuotta määräaikaisissa kouluttajan tehtävissä. Sen jälkeen osa heistä koulutetaan erikoistehtäviin ja vakinaistetaan. Osa lähtee siviiliin. Kysymyksessä on laajamittainen muutos tutkinnoissa, viroissa ja sotilasarvoissa.

-Erityinen huoli on perusyksiköiden kouluttajien tasosta. Tällä hetkellä siellä on upseereita, jotka opiskelevat neljä vuotta, ja opistoupseereita, jotka ovat opiskellet 2,5 vuotta. Jatkossa valtaosa on näitä vuoden koulutuksen saaneita määräaikaisiä upseereita. Myös se huolestuttaa paljonko ja minkälaista ainesta tulee määräaikaiseen suhteeseen, sanoo Pekka Kling Upseeriliitosta.

-Uusi puolustusvoimien koulutusohjelma sisältää myös erorahan, joka on 12 prosenttia vuosipalkasta. Eroraha on itseasiassa palveluaikalisäjärjestelmä. Sillä pääesikunta mahdollistetaan määräaikaisten upseerien uudelleen kouluttautuminen siviilitehtävään, kertoo everstiluutnantti Hannu Hyppönen pääesikunnasta.

Koulutusuudistuksen taustalla on upseerien eläkeiän muuttaminen ja asevoimien tekninen uudistuminen. Korkeaa teknologiaa käyttävät joukot vaativat upseeristolta nykyistä enemmän osaamista.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme