Mainos
Mainos

Puolustusvoimilla pulaa upseereista

Upseerikoulutukseen hakeneiden määrä on romahtanut. Tänä vuonna kadetiksi haki vain kaksisataa, muutama vuosi sitten hakijoita oli yli viisisataa. Samaan aikaan jo koulutetut upseerit eroavat palveluksesta. Yksi upseeri kymmenen päivän välein.

Nyt Puolustusvoimat onkin huolestunut imagostaan työnantajana. Sitä aiotaan kohentaa laajalla mainoskampanjalla.

Vielä neljä vuotta sitten Kadettikoulun hakijamäärä oli yli viisisataa. Suosio on pudonnut joka vuosi - nyt hakijoita on kaksisataakolme. Lähes joka toinen pääsee opiskelemaan.

-Huoli on siitä, että viimeisten vuosien aikana laskusuunta on pyrkijämäärässä ja jos määrä vielä laskee voi tulla ongelmia, sanoo majuri Pekka Ahtikoski Maanpuolustuskorkeakoulusta.
Santahaminasta vakuutetaan, että vähät hakijat ovat hyviä ja myös ensi syksyn upseeriaines tasokasta.

Koulutetut eroavat

Puolustusvoimilla on toinenkin pulma sillä palveluksesta eroavat koulutetut upseerit.
Neljä vuotta sitten eroavia oli vain kuusi vuodessa. Viime vuonna erosi yli neljäkymmentä ja tänä vuonna kaksikymmentä jo ennen kesää.

- Eronneet suuntaavat tietotekniikka-alalle, mutta myös turvallisuusalalle. Ja itseasiassa henkilöstöalalle siviiliyrityksiin, sanoo prikaatikenraali Esa Tarvainen pääesikunnasta.
Tulevien upseerien eläke-edut eivät enää ole entisenlaiset. Valtion palkkataso ei nousukaudella pärjää yksityiselle.

-Pyrimme kaikin mahdollisin tavoin tehostamaan rekrytointia ja ottamaan käyttöön puolustusvoimille vähän epäkonventionaalisia rekrytointimenetelmiä kuten mainoskampanjoita ja tällaisia, Tarvainen jatkaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme