Mainos
Mainos

Kaksoiskansalainen siirrettiin Puolustusvoimissa toisiin tehtäviin – sotilasta epäillään palvelusrikoksesta

Puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluvaa sotilasta epäillään kaksoiskansalaisen kohteluun liittyvästä palvelusrikoksesta.

Kyse on sähköpostiviestistä, jossa epäilyn mukaan käskettiin tai ohjeistettiin alaisia toimimaan varusmiestä kohtaan syrjivällä tavalla.

KRP:n rikostarkastaja Jari Nieminen kertoo, että varusmies siirrettiin toisiin tehtäviin, joissa hän ei kuitenkaan ehtinyt olla, koska lopetti varusmiespalveluksen muista syistä.

Palvelusrikosepäily siirtyy syyteharkintaan valtakunnansyyttäjänvirastoon valtionsyyttäjä Jukka Rappelle. Epäilyn mukaan sotilas rikkoi yleisen palvelusohjesäännön määräyksiä henkilöiden tasa-arvoisesta ja yhdenvertaisesta kohtelusta.

– Koska rikoksesta epäilty on kiistänyt teon, eikä asiaa voida pitää lain tarkoittamalla tavalla selvänä, on Pääesikunnan päällikkö päättänyt siirtää tämän asian syyttäjälle syyteharkintaa varten, Puolustusvoimat tiedotti tiistaina.

KRP:n Niemisen mukaan tutkinnassa ei tullut ilmi viitteitä siitä, että ohjeet suhtautua kaksoiskansalaisiin muista poikkeavalla tavalla olisivat tulleet ylemmältä taholta.

"Siirto laadultaan ja kestoltaan lähes merkityksetön"

Tapausta tutkittiin alun perin syrjintänä ja palvelusrikoksena. Syrjintärikoksen osalta tutkinta lopetettiin. Niemisen mukaan keskeinen peruste oli, että varusmiehen siirto toisiin tehtäviin oli laadultaan ja kestoltaan lähes merkityksetön.

Keskusrikospoliisi teki esitutkinnan yhdessä Pääesikunnan rikostutkinnan kanssa. Tutkinnassa kuulusteltiin muun muassa sähköpostissa mainittua varusmiestä.

Puolustusvoimat ja KRP eivät kerro, minkä maan kaksoiskansalainen varusmies on. Ylen mukaan kyse on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisesta.

Työsyrjintätutkinta yhä kesken toisessa epäilyssä

KRP tutkii yhä epäiltyä kaksoiskansalaisuuteen liittyvää työsyrjintää Kouvolan seudulla.

Ylen mukaan Kouvolassa asuva Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen oli hakenut töihin Leijona Catering -yhtiölle, jolloin rekrytointiyhtiö oli ilmoittanut sähköpostissa, että " asiakkaamme vaatii, että työntekijällä on oltava Suomen kansalaisuus, kaksoiskansalaisuus ei käy". Yhtiö pyörittää Vekaranjärven varuskuntaravintolaa.

KRP selvitteli myös Kainuun prikaatiin liittyvää kaksoiskansalaisuusjupakkaa, josta ei kuitenkaan aloitettu esitutkintaa.

Kainuun prikaatin tapauksessa varusmiehille oli Ylen mukaan kerrottu, etteivät kaksoiskansalaiset pääse minilennokkikoulutukseen turvallisuussyistä.

KRP:n selvitysten perusteella koulutusmateriaalissa tosiaan oli kirjaus "ei kaksoiskansalaisille". Esitutkintaa ei aloitettu, koska ei tullut ilmi henkilöitä, jotka olisivat kokeneet tulleensa syrjityiksi. Lisäksi prikaati kertoi korjanneensa materiaalin heti, kun sai siitä tiedon. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme