Mainos

Pussitiainen rakensi pesän näkyvälle paikalle Helsinkiin

Pussitiainen on kutonut pesän Helsingin Viikkiin näkyvälle paikalle. Pussitiainen aloitti pesänrakennuspuuhat vapun aikoihin. Työtahti on tiivis.

–Kyllä se melkoinen urakka on. Se tekee pesää 2-3 viikkoa valoisan ajan niin, että tunnista 10-15 minuuttia käyttää sen rakentamiseen, kertoo BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Pussitiainen on yleistynyt Suomessa viime vuosina, mutta pesinnät ovat edelleen harvinaisia. Niitä on vain muutama vuodessa.

–Pesiä löytyy nykyään vuosittain. Suomessa pesii muutama pari. Vielä kymmenen vuotta sitten pussitiainen ei ollut meillä vakiintunut laji ja pesiä löydettiin harvemmin, Lehtiniemi kertoo.

Pussitiainen on lintumaailman Casanova

Pussitiainen kutoo pesän heinistä ja saroista. Pintamateriaali on osmankäämin siemennukkaa. Koiraat saattavat rakentaa jopa kuusi tai seitsemän kosiopesää, joista naaras valitsee sopivan. Koiras on moniavioinen ja sillä saattaa olla samaan aikaan useampi puoliso.

–Jos sellainen tilanne on, niin silloin pyritään valmistelemaan niitä kaikkia samanaikaisesti ja yritetään kunkin pesän naaraalle näyttää sitä, että minä olen täällä koko ajan ja käyn vain välillä syömässä, vaikka käydäänkin välillä rakentamassa toista pesää, kuvailee Lehtiniemi.

Viikin pussitiaisella näyttäisi olevan vain yksi pesä ja puoliso.

Häirintä voi keskeyttää pesinnän

Kun pesä on valmis, naaras munii sinne kuudesta kahdeksaan munaa. Viikin pesä on näkyvällä paikalla ulkoilupolun vieressä. Jatkuva häirintä voi uhata pesinnän onnistumista ja Lehtiniemi neuvookin pesän ihailijoita pysyttelemään riittävän kaukana.

–Ainakaan pesän alle ei pidä mennä. Pitää ajatella ikäänkuin kysymys olisi jonkun ihmisen pihasta. Ei mennä talon nurkalle eikä ihan pihaankaan. Pitää käyttää omaa järkeä.

Pussitiainen on kosteikkolintu, joka viihtyy kosteikkojen reunametsissä. Mitä etelämmäs Eurooppaan mennään, sitä yleisempiä pussitiaiset kosteikoilla ovat.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot