Mainos
Mainos

Putin ei lämpene Naton laajenemiselle

Suomessa vieraileva Venäjän presidentti Vladimir Putin ei pidä Naton laajenemista Baltiaan perusteltuna. Putin toivoi myöskin Suomen ja Venäjän kauppavaihdon lisääntymistä ja ilmoitti kahden uuden raja-aseman avaamisesta.

Venäjä ei aio käyttää painostuskeinoja Baltian maihin, mutta ei pidä ajatusta sotilasliitto Naton laajentumisesta niihin perusteltuna nykypäivän Euroopassa, Venäjän presidentti Vladimir Putin summasi tänään.

-Se on heidän valintansa, mutta mitään objektiivisia syitä Naton laajentumiselle emme näe. Kukaan ei uhkaa ketään Euroopassa, hän tähdensi yhteisessä tiedotustilaisuudessaan presidentti Tarja Halosen kanssa Finlandia-talolla.

Putin vakuutti, ettei Venäjä uhkaa naapurimaitaan. Hän arveli, että Baltian maat haluavat Natoon korostaakseen itsenäisyyttään. Hänestä Naton laajentuminen ei loisikaan Eurooppaan mitään "yhteistä turvallisuusavaruutta", vaan siirtäisi sotilasliiton rajan lähemmäs Eurooppaan. Eurooppaa koskevien turvallisuusuhkien maalailu on presidentistä lähinnä sairaan mielen tuotetta. -Meistä tämä on virheellinen askel ja globaalista ongelmaa eli eurooppalaista turvallisuusongelmaa se ei ratkaise, hän kiteytti.

Presidentti Tarja Halonen totesi Suomen lähtevän siitä, että Baltian maiden Nato-jäsenyys on vain ajan kysymys. Hän sanoi, ettei usko Baltian maiden jäsenyyden muuttavan Suomen turvallisuuspoliittista asemaa. Halonen arveli Suomen suhteiden erilaisen turvallisuusratkaisun valinneisiin valtioihin pysyvän tulevaisuudessakin erinomaisina.
-Suomen puolueettomuus on lujittanut turvallisuutta Itämeren alueella, Putinkin kiitteli.

Uudet raja-asemat ja pikajunayhteys

Molemmat presidentit totesivat jälleen Suomen ja Venäjän suhteiden olevan erinomaiset. Mitään poliittisia ongelmia ei maiden välillä ole. Presidenttien keskusteluissa olikin esillä tukku käytännön hankkeita. Putin toivoi kauppavaihdon lisääntymistä ja ilmoitti lisäksi, että tämän vuoden aikana on määrä avata raja-asemat Sallassa ja Svetogorskissa. Neuvotteluissa puhuttiin myös pikajunayhteydestä Helsingistä Pietarin kautta Moskovaan, ja myös Joensuun ja Petroskoin välisen liikenteen kehittämisestä.

Tsetsheniassa oikea suunta


Putinin mielestä Tsetshenian selkkauksen ratkaisussa ollaan menossa oikeaan suuntaan, vaikka tilanne onkin monimutkainen. Hän sanoi Venäjän pyrkivän normalisoimaan tilanteen tasavallassa, jotta yhteiskunta saataisiin jälleen toimivaksi ja vaalit järjestetyksi.

Venäjä ei ole hyväksynyt vaaleilla valittua presidentti Aslan Mashadovia neuvottelukumppaniksi.
-Sotaa siellä ei ole menossa. Putin tähdensi toistaen Venäjän kannan, että selkkauksessa on kyse terrorisminvastaisesta operaatiosta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme