Mainos
Mainos

Putin ja Halonen: Rajalta karsittava byrokratia

Rajaliikenteen ongelmat veivät Halosen ja Putinin tapaamisesta suurimman osan. Putin saapui iltapäivällä Suomeen kaksipäiväiselle vierailulle.

Venäjän presidentti Vladimir Putin myöntää rajaliikenteen ongelmat. Putinin mukaan Suomen ja Venäjän rajan infrastruktuuri ei enää suoriudu liikenteen ja kauppavolyymin kasvusta. Tullimuodollisuuksia on sujuvoitettava.

Venäjän presidentin Suomen vierailun yhteydessä sovittiin rajabyrokratian karsimisesta. Iltapäivällä Helsinkiin saapunut Putin katsoi presidentti Tarja Halosen kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa, että rajalta on poistettava ne viranomaiset, joiden toimenkuvaan ei kuulu puhdas tavaroiden tullaus. Rajamuodollisuuksien sujuvoittamiseksi rajalta muun muassa poistetaan liikenneturvallisuusvirasto.

Presidentti Tarja Halosen mukaan pohdittavana on myös muun muassa raja-asemien aukiolon muuttaminen ympärivuorokautiseksi.

Putinin mukaan käyttöön on otettava myös automaattiset kuormanlaskentajärjestelmät.

- Meidän olisi hyvä allekirjoittaa myös hallitustenvälinen sopimus sähköisestä tiedonvaihdosta, Putin sanoi.

Rajaliikenteen ongelmat veivät Halosen ja Putinin tapaamisesta suurimman osan.

Putinin mukana Suomeen matkustavat ulkoministeri Sergei Lavrov, taloudellisen kehityksen ja kaupan ministeri German Gref sekä liikenneministeri Igor Levitin. Seurueessa ovat mukana myös muun muassa Venäjän rajavartiolaitoksen, tullilaitoksen ja rautatieyhtiöiden johtajat sekä Pietarin, Leningradin alueen ja Pihkovan alueen kuvernöörit.

Putin viipyy Suomessa huomiseen, jolloin Helsingissä järjestetään EU:n ja Venäjän huippukokous.

"Strateginen kumppanuus EU:n kanssa"

Huomenna presidentti Vladimir Putin osallistuu Helsingissä järjestettävään EU-Venäjä-huippukokoukseen, jonka aiheita ovat muun muassa yhteistyö energia- ja ympäristöasioissa, koulutus- ja kulttuurisektoreilla sekä oikeus- ja sisäasioissa.

Venäjä ei tavoittele Euroopan unionin jäsenyyttä vaan yhtenäisen talousalueen muodostamista, kirjoittaa Putin Turun Sanomissa. Hänen mukaansa Venäjän tavoitteena on yhteisiin pyrkimyksiin ja arvoihin perustuva strateginen kumppanuus EU:n kanssa.

- Tämän päivän tehtävä on luoda yhdessä tulevaisuutta Venäjälle ja EU:lle kumppaneina ja liittolaisina, Putin kirjoittaa.

Kirjoituksessaan Putin linjaa huomisen huipputapaamisen tavoitteita muun muassa Venäjän ja EU:n välisen perussopimuksen osalta.

- Toivon, että uuden perusasiakirjan laatimistyö tulee lähentämään Venäjää ja EU:ta eikä erottamaan niitä toisistaan. Tulevat neuvottelut eivät saa muuttua keskinäisten vaatimusten vaihdoksi, Putin painottaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot