Mainos
Mainos

Putin vastustaa ulkomaista poliittisen toiminnan rahoitusta

Vierailun päätöspäivänä presidentit ovat käyneet keskusteluja kansainvälisistä kysymyksistä. Putin myös puolusti ruokapuheillaan raivostuttanutta ystäväänsä Silvio Berlusconia.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen-vierailu päättyi illansuussa, kun presidentin kone lähti Turun lentokentältä kohti itää. Lähtö onnistui vasta toisella yrityksellä, sillä Putinin Turkuun kuljettanut erikoiskone joutui kääntymään matkalta takaisin jarruvian vuoksi, ja käyttöön otettiin varakone. Kaikkiaan Putin viihtyi Suomessa vuorokauden verran.

Putin sanoo vastustavansa ulkomaista poliittisen toiminnan rahoitusta Venäjällä. Putin viittasi mm. ympäristöjärjestöjen saamaan tukeen Naantalin Kultarannassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

- Heti kun yhteistyökumppaniemme kanssa tulevat kysymykseen suuret ja lupaavat hankkeet, nousee esiin ympäristönsuojelun ongelmia, Putin sanoi.

Venäjä on Putinin mukaan kiinnostunut ympäristönäkökulmasta, mutta maa vastustaa sitä, että ympäristönsuojelua käytettäisiin kilpailun välineenä. Putin toisti näin heinäkuisen kritiikkiinsä siitä, että ulkomaiset kilpailijat rahoittavat ympäristöjärjestöjä, jotta nämä lobbaisivat tiettyjä rakennushankkeita vastaan. Presidentti syytti tuolloin ympäristöaktivisteja suurten öljyputkien ja satamien rakentamisen jarruttamisesta.

Presidentti Tarja Halonen puolestaan totesi, että valtionhallinnon "ystävällinen tuki" kansalaisjärjestöille on tämän päivän Eurooppaa.

Presidentit: Suhteet kunnossa

Presidentit Putin ja Halonen kehuivat kilvan Suomen ja Venäjän välisiä suhteita. Putin kertoi olevansa maiden väleihin "hyvin tyytyväinen", Halonen taas ylisti suhteita "erinomaisiksi".

Halonen kertoi, että presidentit olivat puhuneet laveasti maiden välisestä yhteistyöstä. Esillä olivat olleet muun muassa metsäasiat, rajan toimivuus sekä yhteistyö uuden teknologian alalla.

Putin puolestaan nosti esille talouden. Investointeja tehdään rajan yli vielä luvattoman vähän, hän totesi. Hartaasti varrotusta investointisuojasopimuksesta presidenteillä ei kuitenkaan ollut uutta kerrottavaa. Sen valmistelu "jatkuu aktiivisesti", Putin luonnehti.

Kaksikko oli puinut myös viisumiasioita. Halonen ei vieläkään lämmennyt sille, että Suomi tekisi erillisen sopimuksen viisumihelpotuksista Venäjän kanssa. Tavoitteena on edelleen sopimus EU:n ja Venäjän välillä, Halonen linjasi.

Pientä hankausta presidenttien välille toi venäläismedian kysymys Viron ja Latvian venäläisvähemmistöjen asemasta. Putinin mielestä vähemmistöjen kohtelu ei vastaa EU:n vaatimuksia. Halonen antoi ymmärtää, että maat ovat täyttäneet EU:n asettamat lainsäädännön vaatimukset, vaikka hallinnon ja käytännön tasolla töitä vielä riittääkin.

Halonen ei uskonut, että vähemmistöt nousevat asialistalle Suomen EU-puheenjohtajakaudella syksyllä 2006.

- Uskon, että asiat tulevat hoitumaan normaalin järjestyksen mukaisesti, hän sanoi.

Putin puolusti Berlusconin puheita

Putin tiesi heti mistä puhuttiin, kun suomalaistoimittajat utelivat Naantalissa vierailleelta presidentiltä mielipidettä täkäläisestä ruuasta.

- Tunnen Silvio Berlusconin monen vuoden takaa, ja voin sanoa, että hän on hyvä ihminen. Hän ei halunnut loukata ketään, Putin tulkitsi Italian päämiehen taannoiset irvailut suomalaisen ruuan tasosta.

Venäläisjohtaja pisti Berlusconin puheet "etelän ihmisten värikkyyden" piikkiin. Ongelmia ei kannata tehdä pienistä asioista, hän kuittasi.

Putin selvensi vielä, että suomalaisruoka kelpaa hänelle mainiosti.

- Suomelle on ominaista korkea laatu kaikilla aloilla, ei pelkästään ruuan osalta, Venäjän presidentti sanoi.

Asiantuntija: Putin ilmaisi jatkoaikeensa selvästi

Venäjään keskittyneen Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen mielestä Putinin vierailulla oli merkitystä lähinnä maiden välisten suhteiden ylläpidon kannalta. Tärkeimpänä yksittäisenä seikkana Kivinen piti Putinin kommenttia jatkoaikeistaan.

- Venäjän kannalta suurin kysymys oli se, missä Putin varsin yksiselitteisesti sanoi, että perustuslaista kiinnipitäminen on tärkeää, ja hän ei tule jatkamaan seuraavalle kaudelle.

- Venäjän suuri ongelma on tällä hetkellä, kuinka sen talous irtautuu öljy- ja kaasuriippuvuudesta, ja yleisemmin raaka-aineriippuvuudesta, joka on sen tämänhetkisen taloudellisen kasvun pohjana. Ja suuri kysymys on, voiko Euroopan unionilla ja sen politiikalla olla tässä jokin rooli. Tai Suomella ja Suomen politiikalla.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 02.08.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme