Mainos
Mainos

Putkakuolemia ehkäistään uudella keksinnöllä

Suomessa yritetään vähentää putkakuolemia elintoimintoja mittaavalla laitteistolla. Laite seuraa hengityksen ja sydämen sykkeen tiheyttä sekä liikkumista sellissä.

Suomalaiset poliisivankilat kokeilevat putkaan tuodun henkilön elintoimintojen valvontaa uudenlaisilla kalvoantureilla. Vaajakoskelaisen Emfitin kehittämä järjestelmä mittaa lattiapinnan alta näkymättömästi ihmisen elintoimintoja. Laite seuraa hengityksen ja sydämen sykkeen tiheyttä sekä liikkumista sellissä.

Sotkamo ja Jyväskylä pilotteina

Ensimmäiset järjestelmät ovat kokeilussa Sotkamossa ja Jyväskylässä. Valmistaja esitteli laitteistoa tällä viikolla myös Suonenjoella kaupungin poliisilaitoksen avoimien ovien päivänä.

Sotkamossa muovikalvoanturi on vain yhden putkan vuoteessa. Jyväskylässä anturikalvoa on lisäksi putkan lattiassa. Pilottihankkeista on kokemuksia noin vuoden ajalta.

Ylikonstaapeli Hannu Suokas Jyväskylän poliisista kertoo, että järjestelmä on osoittanut toimivuutensa. Se on antanut hälytyksiä heikkokuntoisista putka-asiakkaista. Anturi ei kuitenkaan poista kameravalvonnan ja tarkastuskäyntien tarvetta.

Jyväskylässä anturiselliin majoitetaan henkilöitä, joiden terveydentilaa on syytä seurata tavallista tarkemmin. Testauksessa arvioidaan laitteiston sopivuutta etävalvontaan.

Suokas arvioi, että anturikalvo ei suoraan anna lupaa siirtyä kaukovalvontaan. Säilöön otetulle täytyy löytyä apu nopeasti, jos hänen sykkeensä heikentyy.

Keksintö tehty jo 80-luvulla

Antureiden sähkömekaaninen muovikalvo on tamperelaisen Kari Kirjavaisen keksintö 1980-luvun lopulta.

Emfit on kehittänyt anturitekniikkaa ja tuotteistanut valvontajärjestelmiä. Kalvosta valmistetaan lisäksi esimerkiksi litteitä kaiuttimia, mikrofoneja ja näppäimistöjä.

Antureita paljon hoitolaitoksissa

Emfitin toimitusjohtaja ja pääomistaja Heikki Räisänen näkee, että kalvoanturit soveltuvat etävalvontaan sairaaloissa ja vanhusten hoitolaitoksissa.

Sairaaloissa se antaa nukkumisrauhan potilaalle. Hoitajan ei tarvitse välttämättä käydä yöllä jatkuvasti vieressä tarkastamassa elintoimintoja. Laitteisto hälyttää myös sellaisissa tilanteissa, jos potilas poistuu huoneestaan.

Myös maailmalla on kiinnostuttu antureista

Yhtiö on myynyt poistumishälyttimiä Suomen lisäksi muihin Euroopan maihin, Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan ja Japaniin. Emfit valmistaa tuotteitaan Vaajakoskella Jyväskylän lähellä, mutta sillä on toimipisteet myös Espoossa ja Los Angelesissa Kaliforniassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme