Mainos
Mainos

Putkiasentaja vaatii talkoissa ruokaa – muista verot!

Verottajan mukaan työn ja palvelujen vaihtaminen suoraan tai aikapankin kautta on veronalaista toimintaa. Verottaja perustelee vahvistamaansa linjaustaan sillä, että molemmissa tapauksissa työ on vastikkeellista.

Talkootyö ja naapuriapu ovat verottomia, koska niissä työ tehdään ilman korvausta.

Ihmiset vaihtavat aikapankeissa palveluksia toisiin.

Vaihtokaupan verokohtelu on herättänyt paljon keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Aikapankkitoimijat ovat pelänneet, että verottajan tiukka linja näivettää vaihdon.

Verohallinto on julkaissut netissä ohjeen aikapankkien verotuksesta. Aikapankeista voi kysyä tiistaista alkaen kymmenen päivän ajan myös Facebookissa verottajan asiantuntijoilta.  

Verohallinnon sivuilla on myös useita esimerkkejä tilanteista, joissa verot on muistettava, ja joissa ne voidaan unohtaa.


Esimerkki 1.

Sähköasentaja voi talonrakennukseen liittyvissä talkoissa tehdä sähköasentajan pätevyyttä vaativia töitä tai veroasiantuntija voi laatia sukulaiselleen veroilmoituksen, taikka puutarha-alan yrittäjä voi leikata naapurinsa pensasaidan ilman veroseuraamuksia, kunhan he tekevät työt vastikkeetta.
Esimerkki 2.

Henkilö järjestää pihatalkoot. Talkootöihin osallistuvat tuttavat. Henkilö järjestää osallistujille aterian juomineen talossaan pihatöiden suorittamisen jälkeen. Kyse on verovapaasta suorituksesta.

Esimerkki 3.

Putkiasentaja vaatii illallisen hyvityksenä vesihanan vaihtotyöstä, kun asuntoa sinänsä remontoidaan porukalla talkootyönä. Vesihana vaihtotyö ei ole verovapaata talkootyötä, koska hananvaihtoa ei tehdä ilman vastikkeeksi vaadittua illallista. Kyse on normaalista vastikkeellisesta ja veronalaisesta työstä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme