Mainos
Mainos

Putkiremontit kallistuneet selvästi

Isännöitsijöille tehdyn kyselyn mukaan putkiremonttien kustannukset ovat selvästi suuremmat pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa.

Asunto-osakeyhtiöiden putkiremonttien kustannukset ovat nousseet selvästi, ilmenee Isännöintiliiton jäsenille tehdystä kyselystä.

Useimmat vastaajat arvioivat, että hinnat ovat kahdessa vuodessa nousseet yli 50 euroa neliöltä. Kolmannes kuitenkin katsoo kustannusten pysyneen aiemmalla tasolla.

Yleisin neliöhinta 400-450 euroa

Kyselystä selviää myös, että putkiremonttien kustannuksissa on selvä hintaero pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä.

Tyypillisimmin putkiremontit rahoitetaan taloyhtiön lainalla. Kolmannes putkiremonteista oli rahoitettu 91-100-prosenttisesti ja kolmannes 61-80-prosenttisesti taloyhtiön lainalla.

Remonttien hintahaitari oli selvityksen mukaan suuri. Kustannukset riippuivat etenkin yhtiöiden ja huoneistojen koosta.

Kyselyyn vastasi lokakuussa 163 isännöitsijää ympäri Suomen. Heiltä kysyttiin hintaa täydelliselle putkiremontille.

Uusista menetelmistä vähän kokemuksia

Niin sanottuihin uusiin putkiremonttimenetelmiin isännöitsijät näyttävät suhtautuvan varauksella. Todelliseksi vaihtoehdoksi ne arvioi vain vajaa kolmas vastaajista, kun runsas puolet ei usko vakavasti niiden mahdollisuuksiin. Epäilevästi uusiin menetelmiin suhtaudutaan etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä selittää suhtautumista sillä, että uusia menetelmiä on käytetty putkiremonteissa vasta vähän. Moni on tutustunut niihin vain teoriassa.

- Kun ei ole vielä kokemuksia, niin silloin on hyvä olla kaikkea uutta kohtaan vähän skeptinen, Heikkilä kuvailee.

- Tämä ei tarkoita sitä, että meidän jäsenet olisivat sitä mieltä, etteivät ne menetelmät olisi varteenotettavia.

Uudet korjausmenetelmät ovat yleensä huokeampia ja helpompia kuin perinteinen putkien purkaminen, jolloin remonttiaika jää lyhyemmäksi. Aina ei myöskään ole tarvetta tehdä kaikkea sitä, mikä perinteiseen putkiremonttiin kuuluu.

- Kyllä tässä asiassa pitäisi antaa ammattilaisten kartoittaa tarve ja tehdä suunnitelmat pitkäksi ajaksi eteenpäin sen mukaan, mitä kannattaa tehdä ja milloin, Heikkilä sanoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme