Mainos
Mainos

Puulämmitteisistä saunoista runsaasti hiukkaspäästöjä

Suomen puulämmitteiset saunat aiheuttavat runsaasti hiukkapäästöjä.

Kaikkien kesämökkisaunojen hiukkaspäästö on kesän aikana arviolta 110 000 kiloa, arvioidaan Kuopion yliopistossa valmistuneessa tutkimuksessa.

-Kiukaiden suunnittelussa olisi työtä. Valmistajat eivät ole ajatelleet asioita päästöjen kannalta, sanoi professori Taisto Raunemaa yliopiston ympäristötietouden laitokselta keskiviikkona.

Suomen energiantuotannon polttoainekulutuksesta 10 prosenttia on puun pienpolttoa, ja pienpolton osuus kiintoainepäästöistä on neljännes. Tästä neljänneksestä oman osansa muodostavat saunojen päästöt.
Pienhiukkaset ovat terveysriski. Raunemaan mukaan asialla on suuri kansanterveydellinen merkitys.

Tutkijat selvittivät kymmenen kesämökki- ja omakotisaunan avulla, miten paljon niiden piipuista leviää päästöjä ympäristöön. He arvioivat, että maan 460 000 kesämökkisaunassa poltetaan kesässä 90 miljoonaa kiloa puuta. Yhden saunan tunnin mittaisen lämmityksen aikainen kiintoainepäästö on 7,6 grammaa. Yhtä suuri päästö syntyy, kun dieselhenkilöautolla ajetaan 80 kilometriä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 04.12.2002)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot