Mainos
Mainos

Puuliitto uhkaa lakoilla

Puu- ja erityisalojen liitto uhkaa aloittaa työtaistelut mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden sopimusaloilla kolmen viikon kuluttua, mikäli pääosin palkkausjärjestelmää koskevissa kiistoissa ei päästä sopimukseen.

SAK:lainen Puu- ja erityisalojen liitto aikoo aloittaa työtaistelut sopimuksettomassa tilassa olevilla mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden sopimusaloilla.

Lakot alkavat 24. helmikuuta, jos valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla käytävissä neuvotteluissa ei päästä sopimukseen ennen sitä. Lakon piirissä on yhteensä noin 10 500 työntekijää kummankin sopimusalan suurimmissa yrityksissä. Samalla liiton hallitus päätti julistaa välittömästi voimaanastuvan ylityökiellon molemmille aloille.

Puuliiton hallitus totesi työtaistelutoimet välttämättömiksi, koska neuvottelut Metsäteollisuus ry:n ja Puusepänteollisuuden liiton kanssa eivät ole viime viikkoina edenneet tyydyttävällä tavalla. Neuvottelut mekaanisen metsäteollisuuden sopimuksesta katkaistiin perjantaina ja puusepänteollisuuden ja turveteollisuuden osalta eilen.

Liiton auki olevien sopimusten piirissä on noin 30 000 työntekijää. Kiistat koskevat pääosin palkkausjärjestelmää. Puuliitto ei hyväksy työnantajan esitystä, joka suosisi prosenttimääräisiä palkankorotuksia senttilinjan sijasta. Liiton mukaan työnantajat eivät ole joko suostuneet liikkumaan lainkaan tuloneuvottelujen alussa esittämistään lähtökohdista tai sitten he ovat tarjoilleet heikennettyjä esityksiä tupo-neuvotteluihin verrattuna.

Tekstiasioissa kiistaa on mm. työsuojeluvaltuutettujen ja luottamusmiesten aseman parantamisesta, eräät itsenäisyyspäivään ja sairasajan palkkaan liittyvät säädökset, osa-aikatyöhön siirtyvän yksi- ja kaksivuorotyöntekijän työehdot sekä ammattitutkintojen huomioiminen palkkauksessa.

Mekaanisessa metsäteollisuudessa on noin 18 000 ja puusepänteollisuudessa noin 12 000 työpaikkaa. Puu- ja erityisalojen liitossa on yli 48 000 jäsentä.

Myös STTK:laisen Toimihenkilöunionin neuvottelut mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden toimihenkilöiden sopimuksista ovat edenneet nihkeästi. TU:n sopimus on kuitenkin voimassa helmikuun loppuun.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme