Mainos

Puun huono kunto ei aina näy - kaataminen ammattilaisen hommaa

Tapaninpäivän myrsky on saanut monet katselemaan pelokkain silmin kotitalon vieressä kasvavia suuria puita ja miettimään, kaatuvatko ne seuraavan rajuilman tullen oman katon päälle.

Sopiva välimatka puun ja talon välillä riippuu puun kunnosta, iästä ja lajista, kertoo Kuopion kaupungin metsätalousinsinööri Jouko Räsänen. Kuopiossa talon ja puun minimietäisyys on neljä metriä ja nyrkkisääntönä voi pitää, että väliin olisi jäätävä puun oman mitan verran tilaa.

– Ihmiset pyrkivät säilyttämään arvokkaita puita, eikä maisemallisesti voi kuvitella, että kaikki puut kaadettaisiin. Kaupungissa näkösuojan säilyttämistä pidetään myös tärkeänä, Räsänen sanoo.

Puut voivat myös olla kaatokunnossa ennen kuin se näkyy ulospäin. Maallikon on monesti vaikea erottaa huonokuntoinen puu pelkästään sitä ulkoapäin katselemalla.

Ongelmana kaupunkialueilla on usein liian tiheä rakentaminen, mikä johtaa myös puiden istuttamiseen liian lähelle taloja. Räsäsen mukaan alueella alkuperäisinä kasvavat puut eivät usein ole yhtä suuri turvallisuusriski kuin jälkikäteen sinne ehkä harkitsemattomasti istutetut.

Jos puun haluaa kaataa, täytyy sitä varten yleensä saada lupa rakennusviranomaiselta. Tapana on myös kysyä asiasta naapureilta, mutta naapurit harvemmin saavat estettyä puun kaatamisen.

– Käytännössä se taitaa mennä niin, että naapuri voi oksat katkoa omalta puoleltaan, mutta ei sahata runkoa poikki, Räsänen sanoo.

Näin saat puun kaadettua

Säännöt puiden kaatamisesta vaihtelevat kunnittain, mutta esimerkiksi Helsingissä omalta tontilta saa kaataa enintään viisi puuta omin päin, ja tällöinkin jäljelle on vielä jäätävä puita, kerrotaan kaupungin rakennusviraston ohjeissa.

Puita saa Helsingissä kaataa, jos asemakaava ei määrää, että puita on löydyttävä juuri tietyltä kohdalta tonttia ja jos puut eivät ole maisemallisesti merkittäviä. Tonttien rajalla kasvavien puiden kaatamiseen tarvitaan naapurin suostumus.

Jos kyseessä on suuri kaatotoimenpide, täytyy kaupungilta hankkia maisematyölupa puiden kaatamista varten.

Ympäristölleen vaarallisen puun saa kaataa omin päin, mutta sen vaarallisuus on pystyttävä myöhemmin todistamaan. Esimerkiksi puun suuri koko ei vielä automaattisesti tee puusta vaarallista.

– Kannattaa kysyä rakennusviranomaisen mielipidettä, jos miettii, pitäisikö puu kaataa, neuvoo Räsänen.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot