Mainos
Mainos

Puunpolton päästöt riippuvat lämmittäjästä

Puun poltto kotitalouksissa jättää jälkensä paikalliseen ilmanlaatuun, mutta onneksi vain lyhyeksi aikaa. Tämä selvisi Kuopiossa Kurkimäellä tehdyssä laajassa puunpolttotutkimuksessa.

Kurkimäen taajamassa Kuopiossa tehtyyn puunpolttotutkimukseen osallistuvia kehotettiin kirjaamaan ylös kuukauden ajan lämmitysajat ja punnittiin poltetut puut. Mittaukset osoittavat, että kotien piipuista tupruaa pienhiukkasia, mutta myös syöpää aiheuttavia aineita.

- PAH:lle ja bentseenille asetetut raja-arvot on alittuvat kyllä hyvin selkeästi, mutta lyhytaikaiset pitoisuudet voivat välillä kohota epäedullisissa meteorologisissa tilanteissa niin, että ne voivat aiheuttaa lyhytaikaisia terveysvaikutuksia esimerkiksi astmaatikoille tai herkille ihmisille, kertoo tutkija Harri Pietarila Ilmatieteen laitokselta.

Talon lämmittäjä vaikuttaa suuresti päästöjen määrään. Huono poltto tuottaa jopa kuusinkertaiset pienhiukkaspäästöt ja kymmenkertaiset hiilivetypäästöt hyvään polttoon verrattuna.

Noin puolella kurkimäkeläisistä olisi pientä korjattavaa lämmitystavoissaan, varsinkin sytytyksessä. Sytykkeet tulisi sijoittaa poltettavan puumassan päälle, ei alle tai väliin, niin kuin moni perinteisesti tekee. Tulisijaa ei myöskään saisi tunkea liian täyteen, ja puulle pitäisi olla kuiva varasto.

Uusissa taloissa yleinen koneellinen ilmanvaihto ei sekään aina oikein sovi yhteen puulämmityksen kanssa.

Kurkimäeltä saatuja uusia tietoja käytetään hyväksi muun muassa laadittaessa uusia päästörajoja polttolaitteille.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme