Mainos
Mainos

Puusta voi rakentaa pian jopa kahdeksankerroksisen talon

Uudet rakentamismääräykset on tarkoitus saada voimaan vielä kevään aikana, sanoo asuntoministeri Jan Vapaavuori(kok.).

Suomeen voidaan rakentaa jopa kahdeksankerroksisia puutaloja rakentamis- ja palomääräysten uudistamisen myötä. Tällä hetkellä neljä kerrosta on käytännössä maksimi. Lisäksi korkeissa puutaloissa on mahdollista käyttää puuta nykyistä helpommin julkisivumateriaalina.

Puurakentamisen kulttuuri on pientalopuolella vankka: 90 prosenttia pientaloista on puurunkoisia ja 70 prosentissa on puujulkisivu. Kerrostalopuolella osuus on korkeintaan parin prosentin luokkaa.

- Se on valtavan pieni luku, kun vielä otetaan huomioon, että eletään maassa, joka on täynnä metsiä, Vapaavuori huomautti.

Määräykset ovat parhaillaan lausuntokierroksella ja EU:n hyväksyttävänä. Puurakentamisen edistämistä käsiteltiin torstaina tiedotustilaisuudessa, jossa oli paikalla neljä ministeriä.

Osaaminen, kiinnostus ja perinne puuttunut

Suomessa on haluttu edistää puurakentamista vuosikausia ja erilaisia ohjelmia on ollut paljon. Tulokset ovat jääneet kuitenkin laihoiksi. Missä on menty vikaan?

- Ei välttämättä missään ole menty vikaan. Ei vain ole ollut tällaista historiaa ja perinnettä eikä oikein osaamistakaan ja yksinkertaisesti ollaan totuttu rakentamaan muista rakennusmateriaaleista. Ja kun ollaan tekemisissä ehkä pikkaisen laiskahkon alan kanssa, ei ole ollut sellaista innostusta opetella uutta, Vapaavuori totesi.

Lisävauhtia puurakentamiseen valtio ja muu julkinen puoli voi antaa omalla esimerkillään. Esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen uuden toimitalon arkkitehtikilpailun on voittanut ehdotus, jossa rakennus on suunniteltu puusta.

- Näyttävät julkiset puutalot valtion tai kuntien tilaamina luovat totta kai maaperää sille, että muutkin haluavat rakentaa puusta. Minusta on päivänselvää, että julkisen sektorin pitää näyttää tässäkin esimerkkiä.

Puurakentamista halutaan edistää muun muassa ilmastosyistä. Ministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) muistutti, että puu on materiaalina erinomainen, koska se sitoo hiiltä.

(MTV3 - STT)

Katso Markus Pirttijoen juttu (Seitsemän uutiset 24.2.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme