Mainos
Mainos

Puutiaisaivokuumeeseen kehitettiin pikatesti

Punkin aiheuttaman puutiaisaivokuumeen varmentamiseen on kehitetty pikatesti, jossa tulos saadaan paikallislaboratoriossa parissakymmenessä minuutissa.

Testi osoittaa valmistajan mukaan nopeasti ja luotettavasti onko tutkittava henkilö sairastunut puutiaisaivokuumeeseen. Kyseessä on puutiaisen eli punkin pureman kautta leviävä virusinfektio.

Tippa verta riittää

Paikallislaboratoriossa helposti veritipasta tehtävä testi nopeuttaa potilaan diagnoosia merkittävästi ja vähentää terveydenhuollon kustannuksia.

Taudinkuvaltaan puutiaisaivokuume eli puutiaisaivotulehdus on kaksivaiheinen. Oireita ilmenee noin 10─30 prosentilla tartunnan saaneista. Aika puremasta oireisiin vaihtelee tyypillisesti mutamasta päivästä lähes kuukauteen.

Ankara tauti

Varsinaisen aivokuumeen saa 20─30 prosenttia sairastuneista noin viikon kuumeettoman jakson jälkeen. Aivokuumejakson aikana potilaalla on kuumetta, päänsärkyä, niskajäykkyyttä, valonarkuutta, pahoinvointia ja mahdollisesti muita neurologisia oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kouristuksia tai halvausoireita.

Puutiaisaivokuumeeseen sairastuneista osalle jää pitkäaikaisia komplikaatioita ja muutamalle prosentille pysyviä keskushermosto-oireita.

Kuolleisuus Euroopassa ja Pohjoismaissa on ollut enimmillään pari prosenttia ja Venäjällä jopa 30 prosenttia. Suomessa sairaus johtaa kuolemaan vain harvoin. Parantuneille jää immuniteetti.

Pikatestin on kehittänyt Siilinjärvellä toimiva Reagena Oy. Yhtiö kehittää pikatestejä muidenkin eläinvälitteisten infektiosairauksien testaukseen. Aiemmin on esitelty esimerkiksi myyräkuumeen pikadiagnostiikka.

Yksi kuolemantapaus viime vuonna


Asiantuntijat arvioivat, että virusperäistä puutiaisaivokuumetta sairastetaan Suomessa enemmän kuin viralliset tilastot osoittavat. Viime vuonna tautiin sairastui varmuudella 38 suomalaista. Tautiin menehtyi yksi henkilö.

- Tauti on alidiagnosoitu. Osa tapauksista jää varmistamatta. Esimerkiksi Ruotsissa tapauksia oli viime vuonna noin 500, kertoo Reagenan toimitusjohtaja Markku Parviainen.

Leviää kohti pohjoista

Puutiaisaivokuumetta esiintyy Suomessa vuosittain uusilla alueilla entistä pohjoisempana. Syyksi on arvioitu ilmastonmuutosta. Rannikolta tauti on levinnyt jo ainakin Etelä-Karjalaan ja Keski-Suomeen.

- Tauti näyttää leviävän myös vesireittejä pitkin, Parviainen huomauttaa.

Puutiaisaivokuumetta esiintyy Euroopassa, Venäjällä ja Aasiassa. Siperialaisen tautiversion oireet ovat selvästi eurooppalaista ankarammat.

- Tämä on kausisairaus. Sitä esiintyy Pohjoismaissa eniten loppukesällä.

Borrelioosia 100-kertaisesti

Puutiaisaivokuumetta selvästi yleisempi borrelioosi on bakteerin aiheuttama tauti ja sitä voidaan hoitaa antibiooteilla. Tapauksia on huomattavasti enemmän, ehkä jopa 100 kertaa enemmän kuin aivokuumetartuntoja.

Puutiaisaivokuumetta vastaan kannattaa suojautua punkkirokotteella.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot