Mainos
Mainos

Pyöräilykypärää käytetään laiskasti

Eniten kypärää käyttävät pienet lapset, vähiten nuoret ja iäkkäät ihmiset. Aivovammaliitto muistuttaa, että pyöräilykypärä voi ehkäistä aivojen vammautumisen onnettomuustilanteessa.

Pyöräilijöistä suuri osa ei suojaa päätään polkiessaan kesäkaduilla. Vain kolmasosa Suomen pyörällä liikkuvista käyttää Liikenneturvan tarkkailutulosten mukaan kypärää. Pääkaupunkiseudulla polkevista suojautuu noin puolet.

Liikenneturvan mukaan ahkeria kypäränkäyttäjiä ovat pienet lapset ja pääkaupunkiseudulla työmatkapyöräilijät. Vähiten pääsuojia näkee 13-17-vuotiailla ja yli 64-vuotiailla.

Rangaistusta kypärättä ajosta ei saa, eikä koulutusohjaaja Ilkka Valkama Liikenneturvasta usko, että rangaistus saisi ihmiset innostumaan suojan käytöstä.

- Muutos lähtee asenteista. Olen joskus miettinyt, että teinit ja yli 65-vuotiaat miehet ajavat ilman kypärää kenties samasta syystä, ryhmäpaineesta.

Kypärän käyttö ei ole Valkaman mukaan lisääntynyt viime vuosina.

Liikenneturva tarkkailee kypärän käyttöä parhaillaan. Uudet tarkkailutulokset ovat valmiit elokuuhun mennessä.

Kypärän käyttö kannattaa

Kypärän käyttö ehkäisee aivovammaa

Aivovammaliitto ehdottaa, että uuden pyörän mukana olisi ostettava myös kypärä. Asiaa pohtinut työryhmä arvioi, että käytön yleistyminen veisi myös tuotekehittelyä eteenpäin.

- Kypärä pitäisi ottaa huomioon jo polkupyörää hinnoiteltaessa. Toiveena on, että yleistyessä sen muotoilukin parantuu, sanoo toiminnanjohtaja Sirkku Lindstam.

Lindstam haluaa muistuttaa, että pyöräilykypärä voi ehkäistä aivojen vammautumisen.

- Aivovamma on pysyvä ja vakava vamma. Harva ihminen uskoo vammautumisen osuvan omalle kohdalle. Usea aivojen vaurioituminen voitaisiin välttää suojaamalla päätä.

Pyöräilijät lyövät usein päänsä. Onnettomuuteen joutuneista monet jäävät pitkälle sairauslomalle.

- Pyöräilyonnettomuuteen joutuneista kolmasosalla oli päävamma. Seuraavaksi eniten vammoja tuli hartiaseudulle, kertoo diplomi-insinööri Noora Airaksinen.

Hän on tutkinut Kuusankosken aluesairaalassa hoidettujen pyöräilijöiden tapaturmia Pohjois-Kymenlaaksossa. Airaksinen mukaan kyse on pyöräilijän omasta turvallisuudesta, sillä harvoin pyöräilijä törmäsi muun liikenteen kanssa.

- Valtaosa, 80 prosenttia, onnettomuuksista sattui ilman toista osapuolta. Kolmasosa loukkaantuneista oli alkoholin vaikutuksen alaisena.

Airaksisen mukaan kolhiutuminen vei useat myös pitkälle sairauslomalle, sillä joka kolmas oli työkyvyttömänä kuukauden.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme