Mainos
Mainos

Pyöräilykypärän käyttö kasvussa

Lähes 30 prosenttia pyöräilijöistä käyttää kypärää. Alueelliset erot käytössä ovat kuitenkin suuria.

Pyöräilykypärän käyttö on yleistymässä. Liikenneturvan tämän kesän tarkkailun mukaan kypärää käytti keskimäärin 29 prosenttia pyöräilijöistä, kun vastaava luku viime vuonna oli 25 prosenttia.

Pienillä lapsilla kypärä oli päässä lähes aina. Liikenneturva seuraa kypärän käyttöä suurilla paikkakunnilla kerran vuodessa. Havaintoja on noin 30000 pyöräilijästä. Kypärän käyttö vaihtelee suuresti alueittain. Eniten kypäriä näkee Uudellamaalla (48 prosentilla pyöräilijöistä), kun taas vähiten päätä suojataan Etelä-Pohjanmaalla (11 prosentilla).

Liikenteessä pyöräilevillä pienillä lapsilla kypärä on jo yhdeksällä kymmenestä.

- Tästä vanhemmat huolehtivat kiitettävästi, mutta jättävät asian tavallaan kesken, kun eivät itse käytä kypärää. Lasta kyyditsevistä aikuisista vähemmän kuin joka kolmas käyttää kypärää, huomauttaa Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kare Ojaniemi. Myös iäkkäiden polkupyöräilijöiden kypärän käytössä on parantamisen varaa.

- Vuosina 2002-2004 liikenteessä kuolleista pyöräilijöistä 56 prosenttia oli iäkkäitä pyöräilijöitä, Ojaniemi muistuttaa.

Laki kypärän käytöstä tunnetaan

Keväällä Liikenneturva kyseli puolestaan kypärälaista. Lain tunsi yli 60 prosenttia suomalaisista. Lain tuntijoita oli nyt yli kymmenen prosenttiyksikköä viimevuotista enemmän. Vuonna 2003 tuli voimaan laki, jonka mukaan polkupyöräilijän on ajon aikana yleensä käytettävä kypärää.

Viime vuosien aikana Suomessa on kuollut vuosittain keskimäärin 46 ja loukkaantunut lähes 1000 ihmistä pyöräilyturmissa. Useimmiten kuolema johtuu aivovammasta, jonka aiheuttaa isku päähän. Aivojen vammautuminen aiheuttaa usein myös pysyvän invalidisoitumisen.

- Jos kaikki pyöräilijät Suomessa käyttäisivät kypärää, kaksi kolmasosaa kuolonuhreista jäisi henkiin ja loukkaantuneita olisi yksi kolmasosa vähemmän, Ojaniemi painottaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme