Mainos
Mainos

Pyöräilykypärissä on useita puutteita

Suomessa myytävissä pyöräilykypärissä on useita puutteita. Turvatekniikan keskus Tukes testautti 10 pyöräilykypärää eri maahantuojilta.

Yhdessä kypärässä todettiin rakenteellisia puutteita. Kyseessä on Clas Ohlson Oy:n maahantuoma Moon Helmet.

- Kypärän kiinnitysjärjestelmä ei ollut riittävän hyvä, joten testatessa se irtosi mallipäästä, kertoo Tukesin tuoteturvallisuusinsinööri Katri Sihvola.

Claes Ohlsson on vapaaehtoisesti poistanut tuotteen markkinoilta. Tukesin mukaan viallisia kypäriä ehdittiin tuoda maahan satoja kappaleita.

Kypärä ei hyödytä väärinkäytettynä

Kaikkien kypärien käyttöohjeista ja merkinnöistä löytyi eritasoisia puutteita. Useimmiten puuttuivat suomen- tai ruotsinkieliset käyttöohjeet. Tukes korostaa, että vaatimustenmukainenkin tuote voi olla vaarallinen, jos sitä ei käytetä oikein.

- Kypärän pitää olla sopivan kokoinen, napakka ja kunnolla kiinnitetty. Se pitää asettaa kulmakarvojen yläpuolelle, niin että kypärä suojaa myös otsaa, Sihvola muistuttaa.

Pyöräilykypärien valmistajilla ja maahantuojilla on velvollisuus varmistua pyöräilykypärien turvallisuudesta. Yritykset on velvoitettu korjaamaan puutteelliset käyttöohjeet ja merkinnät.

Testatut pyöräilykypärät ostettiin pääkaupunkiseudun urheiluvälineitä myyvistä erikoisliikkeistä, tavarataloista ja marketeista. Valvontaprojektissa tutkittiin, täyttävätkö pyöräilykypärät iskunvaimennuskykyä, leukahihnan leveyttä ja kypärän kiinnitysjärjestelmän tehokkuutta koskevat vaatimukset.

Polkupyöräilijän ja matkustajan on tieliikennelain mukaan ajon aikana käytettävä asianmukaista suojakypärää.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme