Mainos
Mainos

Pyöräteillä usein villi meno - rajoituksista ei piitata

Pyöräilijöillä on edelleen rutkasti parannettavaa teillä liikkumisessa. Helsingin poliisin mukaan eniten valituksia tulee jalkakäytävillä pyöräilemisestä.

Helsingin poliisilaitoksen liikenneturvallisuusyksikön johtaja, ylikomisario Pekka Höökin mielestä pyöräilijän paikka liikenteessä, tilannenopeus sekä pyöräilykypärän käyttö ovat edelleen asioita, joita ei oteta tarpeeksi hyvin huomioon.

– Eniten valituksia saamme pyöräilystä jalkakäytävillä tai muissa paikoissa, missä se ei ole sallittua. Myös tilannenopeudet ovat muuhun liikenteeseen, erityisesti jalankulkijoihin ja muihin pyöräilijöihin, suhteutettuna usein kovia, Höök sanoo.

Höökin mukaan myös pyöräteillä kovat tilannenopeudet aiheuttavat onnettomuus- ja vaaratilanteita.

– Rajoitteet pitäisi muistaa. Yleisesti voidaan todeta, että mitä lähemmäksi keskustaa tullaan, sitä enemmän tulisi kiinnittää huomiota oikeaan tilannenopeuteen.

Höök muistuttaa, että yhdistetyllä jalkakäytävä- ja pyörätiellä on syytä liikkua menosuuntaan nähden oikeassa reunassa. Pyöräilijän ohitukset tulee tapahtua ohitettavaan nähden vasemmalta puolelta.

– Näiden teiden pitäisi olla aina erillisiä, mutta tässä suhteessa yhdistetty jalkakäytävä- ja pyörätie on turvattomin versio. Poliisin kannalta tämä ei ole ongelmallista, mutta onnettomuuksia näillä teillä kyllä valitettavasti tapahtuu.

Kypärä ja heijastin - halpoja henkivakuutuksia

Pyöräilykypärän merkityksestä ja tärkeydestä on puhuttu jo vuosikymmeniä, mutta silti edelleen liikenteessä näkee paljon pyöräilijöitä, joiden päätä tämä halpa henkivakuutus ei ole suojaamassa.

– Siinä suhteessa on vielä parantamisen varaa. Pääkaupunkiseudulla erityisesti työmatkapyöräilyn suhteen tilanne on parempi kuin muualla maassa. Pyöräilijät voisivat myös useammin käyttää lain mukaan pyörässä pakollista soittokelloa varoittamaan edellä kulkevia jalankulkijoita.

Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan raportin mukaan vuonna 2009 pyöräilyonnettomuuksissa menehtyneillä noin puolella olisi ollut mahdollisuus selviytyä, jos olisi käytetty oikein kiinnitettyä kypärää.

Syksyn tullen pyöräilijän näkyminen entistä tärkeämpää. Pyöräilijä pystyy parantamaan omaa näkyvyyttään pienin konstein.

Useilla ihmisillä työmatkapyöräily jatkuu pitkälle syksyyn ja osalla jopa läpi vuoden. Aikaisin aamulla ja myöhään illalla hämärän ja pimeän aikaan pyöräilijä jää usein huomaamattomaksi ilman asianmukaisia varusteita.

Helsingin poliisilaitoksen liikenneturvallisuusyksikön johtaja, ylikomisario Pekka Höökin mukaan lamppujen ja turvaliivien käyttö parantaa merkittävästi pyöräilijän näkyvyyttä liikenteessä.

– Heijastinliivien käyttö on onneksi lisääntynyt. Ne ovat hyvät, jos esimerkiksi joudutaan ylittämään valo-ohjaamattomia vilkasliikenteisiä teitä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme