Mainos

Pystyykö Kelan asumistuella elämään leveästi?

Kelan yleisellä asumistuella ei pysty asumaan liian hienosti. Tuki ei ole tarveharkinnainen ja se on sidottu paitsi koko Suomen yleiseen vuokratasoon myös tiukkoihin neliörajoituksiin.

Haaga-Helian ammattikorkeakoulun journalismin opiskelijoidenverkkolehti Tuima.fi kertoi eilen "Tatusta", joka kertoi saavansa sosiaalitoimistolta toimeentulotukea kuukausittain vajaat 1 100 euroa - käytännössä tekemättä mitään. Käteen hänelle jää noin 400 euroa kuukaudessa eli käytännössä alle 15 euroa päivässä.

Myöhemmin Tuima.fi oikaisi Facebook-sivullaan jutun epätarkkuudet. Oikaisun mukaan "Tatu" saa Kelalta asumistukea 293,5 euroa ja Helsingin kaupungin sosiaalitoimesta toimeentulotukea 758 euroa kuussa. Yhteensä tuet ovat siis 1051,5 euroa, joka on jutussa pyöristetty 1 100 euroon. Luvut on tarkistettu haastateltavan tiliotteesta.

Tatu asuu yksiössä hintavalla asuinalueella, Helsingin keskustassa Punavuoressa.

– Yksin asuvaa tuetaan 37 neliöön saakka. Tukea voi saada toki isompaankin asuntoon, mutta Kela maksaa yksinasuvalle tukea vain tähän neliömäärään saakka, Kelan yleisen asumistuen etuuspäällikkö Heli Kauhanen kertoo järjestelmästä.

Kohtuulliset asumismenot vahvistaa vuosittain valtioneuvosto eikä niissä ole jätetty virkailijalle tarveharkintaa. (Lisätietoja täältä.)

Asumistuki määritellään Kelassa laskurin avulla, joka ottaa huomioon myös esimerkiksi talon rakennusvuoden. Tuon laskurin mukaan esimerkiksi 1940-luvulla rakennetun talon 50 neliön vuokra-asunnosta korvataan yksineläjälle 11,57 euroa neliöltä kuukaudessa, jos hänellä ei ole mitään muita tuloja.

Eli yksin asuva saa 37 neliöön tukea 428,09 euroa, vaikka vuokra olisi 800 euroa ja vaikka neliöitä olisi 50. Tuima.fi:n oikaisun mukaan Tatu saa siis Kelan asumistukea vähemmän kuin tässä esimerkissä.

Lisäksi tuki on sidottu koko Suomen yleiseen vuokratasoon.

Tarkistus vähintään kerran vuodessa

– Tuet seuraavat yleistä vuokratasoa ja niitä korotetaan vastaamaan yleistä vuokratason kehitystä. Tuki ei kata pääkaupunkiseudulla todellista vuokraa, vaan henkilö joutuu sitten paikkaamaan talouttaan hakemalla kunnalta toimeentulotukea, Kauhanen selvittää.

Kauhasen mukaan laskuri on lahjomaton.

– Sen avulla huomaa, että aika nopeasti tulee rajat vastaan. Ei voi sanoa, että Kelan tuilla joku asuisi liian hienosti.

Kauhasen mukaan Kelan asumistuki tarkistetaan vähintään kerran vuodessa.

– Jos emme saa selvityksiä ajoissa, tuki yksinkertaisesti lakkautetaan.

Tuki tietenkin kasvaa esimerkiksi lapsista ja pienenee omaisuudesta.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot