Mainos
Mainos

Pysy parisuhteessa - vältä dementia

Sinkuilla on tavallista suurempi riski sairastua Alzheimerin tautiin.

Ruotsin Karolinska-instituutissa tehdyn tutkimuksen mukaan eläminen parisuhteessa keski-ikäisenä puolittaa riskin sairastua dementiaan.

Pahin riski sairastua dementiaan oli henkilöillä, jotka olivat jääneet nuorena leskiksi, ja jatkaneet elämäänsä tämän jälkeen sinkkuna. Tällä ryhmällä riski sairastua Alzheimerin tautiin oli peräti kuusinkertainen. Myös avioliitosta eronneet henkilöt, jotka eivät keski-ikään mennessä olleet solmineet uutta parsisuhdetta, kuuluivat riskiryhmään, kirjoittaa BBC.

Tutkimuksessa seurattiin 1500 suomalaista henkilöä. Heidän siviilisäätyään kysyttiin keski-iässä. 21 vuotta myöhemmin tutkijat tarkastivat vastaajien terveydentilan. 140 vastaajalle oli kehittynyt kognitiivisia häiriöitä, ja lähes 50 oli sairastunut Alzheimerin tautiin.

Tutkimuksen vertailutuloksissa kävi selkeästi ilmi, että keski-iässä parisuhteessa elävien alttius sairastua dementiaan oli huomattavasti pienempi kuin sinkkujen.

Tutkijat uskovat ilmiön syyksi sen, että parisuhteessa olevat henkilöt ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Tämä puolestaan stimuloi aivoja, ja torjuu näin dementiaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot