Mainos
Mainos

Raadot haisevat tienposkessa – mikä on autoilijan vastuu?

Autojen alle jää jopa miljoonia pieneläimiä vuodessa. Auton alle jäänyt pieneläin ei kuitenkaan varsinaisesti ole kenenkään vastuulla, mutta ELY-keskuksen urakoitsijat poistavat eläinten raatoja tieltä, kertoo hoidon hankintapäällikkö Asko Pöyhönen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

Eläinten raatoja ei kuitenkaan poisteta teiden varsilta järjestelmällisesti. Eläimen päälle ajaneen autoilijan tulisikin ottaa vastuu tapahtuneesta, sanoo sisäisten palvelujen päällikkö Tuomo Piispa Suomen Riistakeskuksesta.

– Eläinsuojelulaissa sanotaan, että avuttomassa tilassa olevaa eläintä on autettava tai se on lopetettava.

Harva autoilija kuitenkaan Piispan mukaan jää selvittämään, miten auton alle jääneelle eläimelle kävi.

Tienpitäjälle ilmoitus raadosta

Tiedottaja Pasi Anteroinen Liikenneturvasta sen sijaan neuvoo välttämään pysähtymistä ja väistämistä autojen alle jääneiden pieneläinten vuoksi.

– Vaaratilanteita syntyy, kun autoilija pysähtyy tai autoilija alkaa kovassa vauhdissa väistämään tällaista esinettä. Olisikin tärkeää, että tiellä tai tienposkessa olevasta eläimen raadosta ei tehtäisi tiellä erikoistilannetta. Erityisesti moottoritiellä tällaisen erikoistilanteen syntyminen, jossa yksi auto on pysähtyneenä tienvarteen, voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Anteroinen painottaa, että autoilijan ei tarvitse ottaa tiellä olevasta raadosta vastuuta muulloin, paitsi jos raadosta aiheutuu suoranaista vaaraa liikenteelle.

– On hyvä, että kaikki tuntemattomat esineet kerätään teiltä pois, mutta sen voi jättää paikalliselle tienpidolle. Tienpitäjälle voi ilmoittaa raadon sijainnin ja hän sitten käy korjaamassa tilanteen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme