Mainos
Mainos

Radioaktiivisten lääkkeiden käyttö vähentynyt

Radioaktiivisten lääkkeiden käyttö tutkimuksissa ja hoidoissa on aiempaa vähäisempää.

Radioaktiivisia aineita sisältäviä lääkkeitä käytetään isotooppitutkimuksissa ja -hoidoissa, jotka ovat vähentyneet kymmenellä prosentilla viidessä vuodessa.

Muut tutkimusmenetelmät, kuten tietokonetomografia-, magneettikuvaus- ja ultraäänitutkimukset ovat viime vuosina osittain korvanneet radioaktiivisten lääkkeiden käyttöä. Myös potilaalle annetut säteilyannokset ovat pienentyneet.

Suomessa tehtiin vuonna 2000 hieman yli 45000 isotooppitutkimusta. Näistä lähes puolet oli luuston tutkimuksia ja toiseksi eniten tehtiin munuaistutkimuksia. Myös hengityselimistöä ja verenkiertoelimistöä tutkittiin isotooppitutkimuksen menetelmin.

Vuonna 2000 Suomessa tehtiin noin yhdeksän isotooppitutkimusta tuhatta asukasta kohti. Vastaava luku muissa kehittyneissä maissa oli noin 20 vuosina 1991-96. Määrä vaihtelee huomattavasti eri maiden välillä. Suomen tilanne on kuitenkin poikkeuksellisen hyvä.

Radioaktiivisia lääkeaineita käytetään lisäksi sairauksien hoitoon. Yleisimpiä ovat kilpirauhasen liikatoiminnan ja kilpirauhassyövän hoidot. Isotooppihoitoja tehtiin Suomessa toissa vuonna hieman yli 2000.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot