Mainos
Mainos

Radon aiheuttaa yli 300 syöpää vuosittain

Suomalaiset pelkäävät liiaksi uraania, kun oikea huolenaihe olisi sisäilman radon, sanoo Säteilyturvakeskuksen tutkija Heikki Reisbacka.

— Sisäilman radonin arvoidaan aiheuttavan vuodessa noin 300 keuhkosyöpää. Sisäisesti nautitusta radonpitoisesta vedestä aiheutuu vuositasolla 20 kuolemaan johtavaa syöpätapausta, Reisbacka sanoo.

Molemmat riskitekijät olisivat Reisbackan mukaan toimenpitein torjuttavissa.

— Itse olen ihmetellyt suomalaisten rauhallista suhtautumista radoniin; kaikki pelkäävät vain uraania.

Radonia on myös luonnon taustasäteilyssä jonkin verran, mutta ulkona sen riski on pieni. Sitten kun sitä on huoneilmassa, se on merkittävämpi haitta, sanoo Reisbacka.

Uraania porakaivovesissä

Reisbackan mukaan uraani toimii lähinnä kemiallisena myrkkynä, koska se kerääntyy elimistöön ravinnon kautta. Se ei säteile yhtä vahvasti kuin radon, vaan kerääntyy elimistöön ja aiheuttaa vaurioita munuaisissa ja luustossa.

Säteilyturvakeskuksen mukaan lähes 20 prosenttia suomalaisista porakaivoista ylittää maailman terveysjärjestön määrittämän uraanipitoisuuden ohjearvon.

Kyseessä on porakaivovesien ongelma. Vettä voi käyttää esimerkiksi auton pesuun ja kasteluun, mutta juomavedeksi sitä ei kannata käyttää

— Jos arvot ovat kohonneet, kannattaa liittyä kunnalliseen vesijohtoverkkoon. Jos se ei ole mahdollista, vettä voi suodattaa. Ongelmana on, että uraani, radium ja radon tarvitsevat kaikki omat suodattimet, Reisbacka sanoo.

Reisbackan mielestä suomalaisten pitäisi tutkituttaa sekä sisäilman että porakaivovesien pitoisuuksia paljon nykyistä enemmän.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme