Mainos
Mainos

Radonputkistot eivät aina riitä puhdistamaan huoneilmaa

Rakennusyhtiöt ovat tinkineet radontiivistyksissä, kertoo Helsingin Sanomat. Säteilyturvakeskuksen (STUK) selvityksen mukaan useimpiin pientaloihin asennetaan radonputkistoja, mutta ne eivät useinkaan riitä puhdistamaan huoneilmaa liiasta säteilystä.

Uudisrakennusten huoneilmassa saa olla korkeintaan 200 becquerelia radonia kuutiometrissä ilmaa. Jos pitoisuus on korkeampi, asukas voi vaatia takuukorjauksia. STUK kehottaa tekemään mittauksen jo ensimmäisenä asuintalvena. Sen hinta on alle 50 euroa.

STUKin mukaan kaikki suuret rakennusyhtiöt ovat joutuneet tekemään takuukorjauksia.

Radon ja sen radioaktiiviset hajoamistuotteet vahingoittavat keuhkoja ja kasvattavat riskiä sairastua keuhkosyöpään. Kaasua kulkeutuu asuntoihin maaperästä, jossa sitä syntyy osana uraanin hajoamisketjua.

Suomessa huoneilman suuria radonpitoisuuksia selittävät paitsi luonnonolot myös sotien jälkeen yleistynyt rakennustekniikka. Talot eivät enää seiso tolppien varassa, eikä alapohja pääse tuulettumaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot