Mainos
Mainos

Radontalkoissa löytyi paljon huomautettavaa

Radon on hajuton ja mauton radioaktiivinen kaasu. Radonia pääsee sisäilmaan talon perustuksissa olevien rakojen kautta. Kaasun arvioidaan aiheuttavan 100-600 keuhkosyöpää vuosittain.

Radontalkoissa vuosina 2003-2005 on löytynyt yli tuhat asuntoa, joissa ylittyy radonille asetettu enimmäisarvo.

Säteilyturvakeskus (Stuk) järjesti yhdessä 112 kunnan kanssa talkoot, joissa mitattiin 10 300 kodin radonpitoisuus. Etelä-Suomen läänin alueella tulokset ovat keskimäärin selvästi korkeampia kuin muualla maassa.

Suomessa arvioidaan olevan edelleen noin 70 000 asuntoa, joissa radonille asetettu enimmäisarvo ylittyy. Näistä asunnoista on löydetty vasta joka seitsemäs.

Mittauskausi alkaa jälleen marraskuussa, ja Stuk toivoo uusia kuntia mukaan talkoisiin. Stukin tavoitteena on, että vuosikymmenen loppuun mennessä talkoot olisi järjestetty kaikkien Suomen kuntien alueella.

Stuk suosittelee, että asunnot, joissa enimmäisarvo ylittyy, korjataan. Sosiaali- ja terveysministeriön määrittämä enimmäisarvo on 400 becquereliä kuutiometrissä ilmaa.

Radon on hajuton ja mauton radioaktiivinen kaasu, joka pääsee sisäilmaan talon perustuksissa olevien rakojen kautta. Kaasun arvioidaan aiheuttavan 100-600 keuhkosyöpää vuosittain.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme