Mainos
Mainos

Raekuurot voidaan pian ennustaa

Voimakkaita raekuuroja voidaan tulevaisuudessa ennustaa nykyistä paremmin. Esimerkiksi Ilmatieteen laitos testaa parhaillaan siihen soveltuvaa tekniikkaa. Myös myrskynharrastajat ovat mukana järjestelmässä.

Kehitystyössä ovat mukana myös paikalliset myrskyharrastajat, jotka seuraavat ennusteiden toteutumista. Itä-Suomeen alkuviikosta osuneet ankarat raekuurot havaittiin uudessa järjestelmässä.

Arviolta 1000 suomalaista on kiinnostunut sään ääri-ilmiöistä niin vakavasti, että he ajavat myrskyjen perässä satoja kilometrejä. Miten oikean paikan sitten löytää.

- Aika paljon se on sitä netissä surffaamista ja kyttäillään salamatutkaimia ja sadekaikuja ja sitten yritetään mahdollisuuksien mukaan löytää se paras mahdollinen bongauspaikka, myrskyharrastaja Rami Saarikorpi kertoo.

Polvijärveä maanantaina pommittaneet rakeet saavat myrskyharrastajankin nöyräksi. Myös Saarikorpi oli matkalla rakeita bongaamaan.

- Onneksi käännyin oikeastaan takaisin, että siinähän olisi auto mennyt, mutta toisaalta olisi tehnyt mieli olla niitä kuvaamassa. Suomessa varmaan tuommoinen 10 senttiä on maksimaalinen, nämä rakeet mitkä nyt tuli ne on sieltä isoimmasta päästä mitä on tullut, harrastaja kertoo.

Saarikorpi testaa yhtenä alan harrastajana Ilmatieteenlaitoksen teknologiaa, jolla tulevaisuudessa voidaan ennustaa sekä rakeita että voimakkaita puuskia. Punaiset pallot kartalla kertovat, että maanantain jättirakeet näkyvät kehitystyön alla olevassa ohjelmassa hyvin. Haasteita kuitenkin riittää.

- Rakeiden muodostuminen on hyvin monimutkainen prosessi. Siinä tarvittaisiin tietoa tuolta yläilmakehästä, tutkapoikkileikkauksia tarkastelemalla voitaisiin ehkä havaita joku 15-30 minuuttia ennen. Mutta sen ennustaminen on vielä aika vaikeaa tällä hetkellä, meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta kertoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme