Mainos
Mainos

Raha ratkaisee - kaatopaikalle vienti kannattavampaa kuin lajittelu

Suomessa jätettä kerääntyy kaatopaikoille muita maita enemmän rahan takia. Ympäristöhuoltoyritys Lassila&Tikanojan ympäristöpalveluiden johtavan asiantuntijan mukaan kaatopaikoille vieminen on kunnille taloudellisesti kannattavampaa kuin lajittelu.

– Kierrätys tekee parhaimmillaan nollatuloksen, mutta kaatopaikalle vieminen on hyvin kannattavaa toimintaa, kertoo johtava asiantuntija Lassi Hietanen.

– Kaatopaikkojen omistajat eli kuntien yhtiöt ovat investoineet liikaa kaatopaikkoihin. Niillä on tarve maksaa kaatopaikat ensin ja vasta sitten on tarkoitus siirtyä hyötykäyttöön. Asukkailla olisi kova halu lajitella ja teollisuus ottaisi kyllä mielellään raaka-aineen vastaan, etenkin kun raaka-ainehinnat ovat jatkuvassa nousussa.

Hietasen mukaan myös jätelajittelupisteitä tulisi lisätä asuintalojen lähistöille nykyistä enemmän, mutta suurin ongelma piilee juuri talouspuolella.

Hietasen mukaan suomalaisilta löytyy innostusta lajitteluun. Hän kuitenkin näkee riskinä sen, että kierrätys tulee laskemaan:

– Nyt on käynnistetty niin valtavia sekajätteenpolttohankkeita, että nykyisestä materiaalin kierrätyksestäkin osa joudutaan siirtämään poltettavaksi. Ei ole järkevää tehdä miljardi-investointeja näihin polttoihin, vaan olisi järkevää satsata lajitteluun ja materiaalin kierrätykseen.

– Juuri kaatopaikkojen kannattavuuden takia jätehuoltomme on jakautunut. Yksityisillä firmoilla ei ole yhtään yhdyskuntajätteen kaatopaikkaa, vaan ne ovat kuntien omistamia, Hietanen sanoo.

Suomalaisten jätteistä päätyy kaatopaikalle selvästi suurempi osa kuin EU-maissa keskimäärin.

Suomen kunnallisjätteistä 46 prosenttia päätyi kaatopaikalle toissa vuonna. EU:n keskiarvo oli 38 prosenttia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme