Mainos
Mainos

Rahankeräysten viranomaisvalvonta ei aukotonta

Vaikka rahankeräyksen valvonnan ongelmiin aiotaan puuttua lakimuutoksella, osa keräyksistä jää jatkossakin rahankeräyslain ulkopuolelle.

Asiattomaan rahankeräämisen hyvän asian varjolla on viranomaisten vaikea puuttua kaikkiin keräyksiin jatkossakin. Parhaillaan ollaan valmistelemassa lainmuutosta, jolla pyritään saamaan huijaustarkoituksessa tapahtuvaa keräystoimintaa kuriin.

Lainsäädäntöneuvos Kimmo Hakonen sisäministeriöstä myöntää silti, että viranomaisten on vaikea valvoa kaikkea rahankeräystä lainmuutoksen jälkeenkin. Jos keräykseen liittyy myyntitoimintaa, rahankeräyslaki ei koske toimintaa. Tällöin valvonta tapahtuu vain kuluttajasuojalainsäädännnön kautta, kuten missä tahansa kaupnakäynnissä.

Keräykseen osallistuvien onkin syytä Hakosen mukaan itsekin yrittää selvittää, mihin lahjoitusvarat menevät.

-Ehkä vähän turhaan kainostellaan sitä, että jos joku pyytää puhelimessa lajoitusta hyvään tarkoitukseen, ei ryhdytä kyselemään [yhdistyksen] toiminnasta ja sen tarkoituksesta. Itse kyllä neuvoisin, että kannattaa kysellä rohkeasti. Jos näihin kysymyksiin ei saa vastausta, on hälytyskellojen syytä soida. Rehellisesti toimivat järjestöt jopa mielellään kertovat toiminnastaan ja keräyskohteistaan, muistuttaa Hakonen.

Suomen syöpäjärjestöt ovat varoittaneet Syöpäsairaiden tuki ry:n kampanjasta viime vuonna ja huomauttaneet, että kyseinen yhdistys ei kuulu syöpäjärjestöihin.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 27.01.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme