Mainos
Mainos

Rahapeliautomaattien ikärajaa valvotaan heikosti

Alaikäisen näyttäisi olevan helpompaa pelata rahapeliautomaateilla kuin ostaa tupakkaa tai alkoholia. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ostokoetutkimuksessa selviää, että rahapeliautomaattien ikärajaa valvotaan usein vähittäisliikkeissä heikosti.

Myyjät estivät tutkimuksessa tehdyistä rahapeliyrityksistä 4 prosenttia. Kun koeostoja tehneet nuoret halusivat ostaa olutta ja siideriä, 49 % ostoyrityksistä epäonnistui. Tupakan ostoyrityksistä epäonnistui 43 prosenttia. Koeostoja tehtiin Kotkassa ja Hämeenlinnassa viime vuoden lopulla.

– Ikärajakontrolli ja lainsäädäntö ovat hyvin tehokkaita keinoja nuorten päihdehaittojen ehkäisyssä, mutta ne tehoavat vain, jos ne toimeenpannaan, THL:n tutkija Kristiina Warpenius sanoo.

Raha-automaattiyhdistyksen yhteiskuntavastuupäällikkö Hannu Rinkinen pitää ikävalvonnan tulosta huonona.

– Tutkimuksessa nuori kävi pelaamassa kaksi euroa. Uskon, että tulos olisi ollut parempi, jos olisi pelattu kauemmin, hän sanoo.

Rinkinen muistuttaa, että kyselyiden mukaan alaikäiset eivät pelaa rahapelejä läheskään niin paljon kuin aiemmin.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme