Mainos
Mainos

Raimo Väyrynen: Naton jäsenyyttä ei kannata kiirehtiä

Vallitsevassa poliittisessa ilmapiirissä Naton jäsenyyttä ei professori Raimo Väyrysen mielestä kannata kiirehtiä, koska vastaus olisi luultavasti kielteinen.

Professori Raimo Väyrysen mielestä Suomen ei kannata kiirehtiä Naton jäsenyyttä koskevassa päätöksenteossa. Koska osallistuminen EU:n kriisinhallintaan ei millään tavalla edellytä Naton jäsenyyttä, asialla ei ole samalla tavalla kiirettä kuin EU:n puolustusulottuvuutta koskevilla ratkaisuilla. Tämän vuoksi myös hallituksen ensi syksyn turvallisuuspoliittista selontekoa voidaan Väyresen mielestä hyvin vielä odottaa.

Väyrynen sanoo Turun Sanomien haastattelussa, että EU:n puolustusintegraation eteneminen jatkuu siten että yhteistyöhön Naton kanssa etsitään jatkuvasti uusia ratkaisuja. Tästä syystä on Väyrysen mukaan mahdollista, että Suomi liittyy Naton jäseneksi joskus tämän vuosikymmenen lopulla.

Vallitsevassa poliittisessa ilmapiirissä Naton jäsenyyttä ei Väyrysen mielestä kannata kiirehtiä, koska vastaus olisi luultavasti kielteinen. Väyrynen katsoo, että Suomella ei ole mitään syytä sulkea Naton ovea kokonaan, vaan tarkkailla aktiivisesti tilanteen kehittymistä.

Väyrynen arvioi, että liittoutumien kehitykseen vaikuttaa etenkin Yhdysvaltojen maailmanpoliittisen linjan kiteytyminen nykyiseen etsintään verrattuna. Suomen harjoittamassa liittoutumattomuuspolitiikassa tapahtuu Väyrysen mukaan koko ajan sen sisäistä liikkumista kohti liittoutumista. Tätä rajaa ei Väyrysen mielestä kuitenkaan ole ylitetty mm. siksi, että Yhdysvallat ei suvaitse EU:n nousua Naton kanssa kilpailevaksi sotilasliitoksi.

-Niin kauan kuin Washingtonissa säilyy nykyinen asenne ja Suomi ei itse hae Naton jäsenyyttä, niin meidän puolustuspolitiikkamme voidaan kutsua jotenkin uskottavasti liittoutumattomuuspolitiikaksi, Väyrynen sanoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme