Mainos
Mainos

Rain Mitchell: Tasapainoilua

Arvio: Hilkka Hyrkkö

(Tammi) Käännös: Terhi Kuusisto

Leellä on joogakoulu Hollywoodissa. Vanha itämainen sielun- ja kehonhoito istutetaan kilpailevaan ja ulkokohtaiseen, amerikkalaiseen julkkismekkaan. Kirjan synnyn tekee varmaan mahdolliseksi se, että jooga on niin suosittua myös Yhdysvalloissa.

Kirjassa rikotaan kaikki joogan salat ja myytit. Siinä missä intialainen jooga painottaa hiljentymistä hollywoodilainen jooga tuijottaa vaatteisiin ja salin muihin joogaajiin. Kun perinteisessä joogassa painotetaan jokaisen oman kehon mukaan tekemistä, ”Tasapainoilussa” ohjaajat kirittävät oppilaitaan koko ajan huimempiin suorituksiin. Jotta tämän mahdollisen sarkasmin tai parodian ymmärtää, täytyy tietää joogasta jotakin.

Muutoinkin uskon, että kirja antaa enemmän joogan harrastajalle kuin lukijalle, joka ei tiedä lajista mitään. Sivuilla vilahtelevat joogaliikkeiden, asanojen, nimet sanskriitiksi ja suomeksi.

”Tasapainoilussa” tasapainoillaan romanttisen kioskikirjan ja juorukirjan välimaastossa. Päähenkilö Leen avioliitto on katkolla. Salilla hierojana toimivan Katherinen ailahteleva mieli etsii kuumeisesti poikaystävää. Loukkaantunutta jalkaansa poteva tanssija Graciela haaveilee roolista. Stephanie etsii elokuvakäsikirjoitukselleen tuottajaa. Ja näitä kaikki yhdistää joogasali. Leen avioliiton lisäksi valinkauhassa on salin tulevaisuus. Mantereen laajuinen jätti haluaisi nielaista Leenkin salin rahan voimalla.

Kirja on sujuva, mutta mitään suuria ajatuksia se ei lukijalleen jätä. Viihdekirja. Etuliepeessä luvataan, että kakkososakin on jo valmis.

Hilkka Hyrkkö on toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Paitsi, että kirjoittaa, lukeekin paljon. Ei ole toista ilman toista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme