Mainos
Mainos

Raiskatut hakevat harvoin apua

Valtaosa raiskatuista naisista yrittää yhä selvitä tapahtuneesta yksin, vaikka ammattiapua on tarjolla. Raiskauskriisikeskus Tukinaisen mukaan raiskaustraumasta voi toipua, vaikka elinikäisiä arpia aina jääkin.

- Raiskauksesta voi toipua niin, ettei se enää häiritse jokapäiväistä elämää, koska asia on käyty niin perusteellisesti läpi. Tapahtunut on muuttunut muistoksi muistojen joukossa, eikä se elä enää omaa hallitsematonta elämäänsä uhrin mielessä, Tukinaisen toiminnassa mukana oleva psykologi Riitta Ylikomi sanoo.

Hän muistuttaa, että varsinkin hoitamattomana raiskauksen seuraukset tekevät uhrin sisällä erittäin kokonaisvaltaista tuhoa, vaikka se ei näkyisikään ulospäin.

- Raiskatun minäkuva, käsitykset muista ihmisistä ja koko maailmasta muuttuvat. Ihminen tuntee, ettei ole samanlainen kuin ennen. Jotakin on muuttunut peruuttamattomasti. Mutta se ei ole peruuttamatonta, sillä nimenomaan hoidolla voidaan vaikuttaa näihin asioihin.

Ylikomin mukaan hoidon tulisi kestää vähimmillään lyhytterapian verran eli 10-20 käyntikertaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että toipuminen on aina yksilöllistä.

- Silloin kun käsitellään tällaista traumaattista kokemusta, terapiaa pitäisi olla vähintään kerran viikossa. Muutoin niiden asioiden kanssa jää liian yksin terapiakertojen välissä.

Hoitoon hakeudutaan vuosienkin päästä

Ylikomin kokemuksen perusteella on varsin tavallista, että uhri hakee apua itse raiskaustrauman sijasta esimerkiksi raiskauksesta seuranneisiin fyysisiin oireisiin.

- Uhrit eivät välttämättä osaa yhdistää näitä muita oireita raiskaukseen.

Hänen mielestään on myös varsin tavallista, että hoitoon hakeudutaan vasta vuosia tapahtuneen jälkeen.

- Usein on niin, että raiskauksen kokeneen nykyisessä elämäntilanteessa on joku asia, joka muistuttaa siitä tapahtuneesta. Muistot alkavat tulla mieleen elävämmin, ja hän tulee aiempaa tietoisemmaksi siitä, mitä on tapahtunut.

Tapahtuneesta muistuttava asia voi olla esimerkiksi se, kun oma lapsi tulee siihen ikään, jolloin on itse joutunut uhriksi tai kun joku kertoo julkisuudessa kokeneensa saman.

- Toinen tavallinen tilanne on se, että elämässä on erittäin hyvä tilanne. Eli uhrilla on ehkä ensimmäistä kertaa elämässään tasainen ja turvallinen tilanne sekä hyvä ihmissuhde. Silloin mieli antaa ikään kuin tilaa, ja niitä kamalia asioita uskaltaa ajatella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme