Mainos
Mainos

Raitanen Maia: Sano muikku! Suomen viehättävin kalakirja

Arvio: Terhi Hyvärinen

(Into)

Ennen tätä kirjaa en tiennyt, että meillä Suomessa on 69 kalalajia. Ihmeen paljon. Esimerkiksi toutaimesta, kilohailista, nokkakalasta, ruutanasta, pasurista ja vaikkapa siloneulasta saa kyllä kovastikin tietoa. Mutta löytyi yllätyksiä: vimpa, teisti, mustatokko, elaska, mutu, seitsenruototokko. Ihan kuin sieniä.

Ja tämäkin tieto: siika voi elää noin 20-vuotiaaksi. Tietokilpailussa en olisi ennen tätä kirjaa asiassa pärjännyt.

Maia Raitasen tunnistekuvat ovat aivan huippuja, yksityiskohtaisia ja todella hienoja. Grafiikka ja taitto ovat kaikella tapaa erinomaisia.

Laji, levinneisyys, elinikä, koko, kutuaika ja latinalainen nimi -kaikki selviävät yhdellä vilkaisulla.

Mutta kustantaja mainostaa: ”Tuntuu kuin kirjoittaja tuntisi jokaisen kuvaamansa kalan henkilökohtaisesti kalaperspektiivistä”. Okeiii... Siis: ”Kalojen kalamaisia mietteitä” puhekuplissa.

Suomeksi: joka aukeamalla on vasemmalla hieno kuva ja tietopaketti, mutta oikeanpuoleisella sivulla kalat vitsailevat rennomissa merkeissä. Kalat?

Oivallisesti kuvitettu napakka tietokirja ja puujalkavitsit? Tietokirja ja niin sanottu huussikirja samassa? Olisin pärjännyt ilman sitä toista.

Kirjoittaja on erikoistoimittaja MTV3:n kulttuuritoimituksessa. Kotimainen kirjallisuus oli aikoinaan yliopistossa hänen pääaineensa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme