Mainos
Mainos

Raivotautirokotuksia laajennetaan Itä-Suomessa

Petoeläinten raivotautirokotusaluetta ollaan laajentamassa Pohjois-Karjalaan. Hankkeen takana ovat Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja maa- ja metsätalousministeriö.

Tavoitteena on ehkäistä raivotaudin eli rabieksen leviäminen Venäjältä. Eviran tutkija Liisa Kaartinen kertoo, että Suomessa ei ole tällä hetkellä paljon tietoja Venäjän rabies-tilanteesta. Elokuun viimeisenä päivänä Venäjän Karjalasta Prääsän alueelta tuli kuitenkin tieto, että ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin raivotautia oli todettu ulkona laiduntaneessa lehmässä. Alue on noin 150 kilometrin päässä Suomen rajasta Pohjois-Karjalan korkeudella.

Raivotautirokotetta sisältäviä syöttejä levitetään maastoon. Eviran mukaan selvitetään, voitaisiinko rokotteiden lisäeriä saada Suomeen jo tänä syksynä. Nykyisin rokoteohjelma kattaa 20 kilometrin levyisen raja-alueen, joka ulottuu Pyhtäältä Värtsilän korkeudelle Tohmajärvellä.

Tavoitteena on laajentaa aluetta pohjoisemmaksi ja levittää nykyinen 20 kilometrin vyöhyke 40 kilometriin Suomen itärajasta.

— Vaikka ennaltaehkäisykin on kallista, niin se on kuitenkin aina helpompaa ja vähemmän maksavaa kuin se, että joudutaan tautia juurimaan maasta, muistuttaa Kaartinen.

Tartunnan pääasiallisia luonnonvaraisia levittäjiä ovat kettu ja supikoira. Eviran Liisa Kaartinen tähdentää, että omistajien on syytä rokottaa koirat ja kissat raivotautia vastaan. Erityisesti raja-alueella kissoja omistavien tulisi nyt hoitaa rokotukset kuntoon.

— Tarkoitus on kaikin keinon pitää raivotauti Suomesta poissa, kertoo Kaartinen.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot