Mainos
Mainos

Raja-alueyhteistyön sopimus allekirjotettiin Joensuussa

Euregio Karelian perustamissopimus allekirjoitettiin tänään Joensuussa. Karjalan tasavallan sekä Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliittojen hankkeen tavoitteena on kehittää raja-aluetta ja edistää sen yhteistyötä.

Perustamisasiakirja mainitsee hankkeen lähtökohdaksi alueen väestön elinolojen parantamisen. Keinoina se luettelee mm. rajamuodollisuuksien helpottamisen ja uusien rajanylityspaikkojen avaamisen, elinkeinotoiminnan edistämisen, kansainvälisen rikollisuuden torjumisen sekä EU-rahoituksen saannin edistämisen.

Euregio Karelian toimintaa johtaa 12-jäseninen hallintokomitea. Kukin maakuntaliitto nimittää komiteaan kaksi ja Karjalan tasavalta kuusi jäsentä. Ensimmäisessä kokouksessaan hallintokomitea perusti rahaston, jonka tehtävänä on edistää raja-aluetta hyödyttävien hankkeiden toteuttamista. Lahjoitusrahasto toimii Pohjois-Karjalan liiton yhteydessä.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Antti Rantakangas arvioi, että Euregio Kareliasta voi muodostua merkittävä kehitysimpulssi Suomen ja Venäjän koko raja-alueelle. Hän luonnehti sitä esimerkiksi alueiden hyvästä yhteistyöstä, jolla pyritään vastaamaan niiden kehittämishaasteisiin. Euregio Karelia on ensimmäinen eurooppalaisen mallin mukainen yhteistyöhanke Suomen ja Venäjän rajalla. Juridisesti se on kansainvälinen yhteisö, jossa Karjalan tasavallassa vallitsevat Venäjän ja Suomen puolella Suomen lait. Euroopan ensimmäinen Euregio-alue perustettiin Saksan ja Hollannin rajalle. Nyt niitä on myös muilla EU:n sisä- ja ulkorajoilla.
(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot