Mainos
Mainos

Räjähdysvaarallinen lannoite hämmentää viranomaisia

Aiempaa vahvemman ja vaarallisemman lannoitteen maahantuonti on yllättänyt viranomaiset, kirjoittaa Turun Sanomat. Kyse on väkevästä ammoniumnitraatista, jonka typpipitoisuus on tavallista typpilannoitetta korkeampi.

Eviran mukaan vahvan typpilannoitteen tuonti ei varsinaisesti ole kiellettyä, mutta alalla on ollut herrasmiessopimus, ettei sitä tuoda.

Viranomaisten mielestä ainetta pitää käsitellä räjähdysvaarallisena aineena. Lannoitetta maahantuovan Raision mukaan aine on kuitenkin EU:n toiseksi käytetyin lannoite, eikä sille ole useinkaan asetettu erikoismääräyksiä.

Tukesin mukaan ainakin ainetta Raisiolta suuria määriä ostaneet maanviljelijät ovat toimineet määräysten vastaisesti, koska he eivät ole ilmoittaneet ostoksestaan paloviranomaisille. Sen mielestä Raision olisi myös pitänyt kertoa aineen tuonnista sen varastointia valvovalle viranomaiselle.

Tukes on vasta valmistelemassa määräyksiä ammoniumnitraatista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme