Mainos
Mainos

Rajamäki ei innostu Stasi-työryhmästä

Sisäministeri ei halua selvittää suomalaisia Stasi-kytköksiä. DDR:n tiedustelupalvelun hyväksi toimineiden tiedot löytyisivät todennäköisesti vasta julkistetusta Stasin Rosenholz-arkistosta.

Sisäministeri Kari Rajamäki ei näe syitä siihen, miksi valtiovallan tulisi asettaa asiantuntijaryhmä tutkimaan entisen Itä-Saksan tiedustelupalvelun Stasin arkistoja.

Kansanedustaja Heidi Hautala ehdotti alkuviikosta, että hallitus perustaisi riippumattoman tutkijaryhmän selvittämään Stasin Rosenholz-arkistoa, joka ei ole enää salainen.

Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan lauantaina julkaisemassa haastattelussa Rajamäki toteaa, että edesmenneen maan asioiden penkominen olisi hyödytöntä. - En tiedä, mitä erityistä merkitystä tai hyötyä sillä olisi, poliisiasioista vastaava ministeri toteaa.

Rajamäen mukaan ministeriöllä tai hallituksella ei ole tarvetta ryhtyä järjestämään asiaa. Sen sijaan kansalaisjärjestöt voisivat hänen mukaansa olla halutessaan aktiivisia.

Rosenholz-tiedosto paljastaisi DDR:n vakoilijat

Saksan viranomaiset avaavat parhaillaan Rosenholz -tiedostoa, joka sisältää vakoilijoiden nimet ja tehtävät. Viimeiset entisen DDR:n valtiollisen turvallisuuspalvelun salaisuudet paljastuvat syksyllä.

Tuhannet länsisaksalaiset pelkäävät ilmituloa. Kortistot sisältävät tiedot noin 200 000 ihmisestä, joilla oli tai olisi voinut olla käyttöä DDR:lle ulkomaan tiedustelussa. Heistä 57 000 arvioidaan toimineen oikeasti vakoilijoina.

Tiedosto joutui Saksojen yhdistymisen sekasorrossa amerikkalaisen tiedustelupalvelun CIA:n käsiin. Kortistot on nyt palautettu lähes kokonaan Saksalle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme